dinsdag 2 mei 2017

Mexicaanse lasagne

Laatste werd ik wakker met het sublieme idee om die avond lasagne te gaan maken met zwarte boontjes erdoor. Verder denkend bedacht ik me dat ik dan ook wel de tomatensaus met Mexicaanse kruiden zou kunnen maken. Afijn, ik had bijna alles ervoor in huis, heb die dag gehakt gekocht en ben het diezelfde avond nog gaan maken. Het resultaat vonden wij erg lekker. Ik heb zelfs later op de avond nog een kleine portie genomen en het de tweede dag weer gegeten. Een blijvertje dus!


Nodig (voor ca. 4 personen):
- 1 pak koelverse lasagnebladen (250 gram)
- 2 blikken tomatenblokjes
- 0,5 blikje water
- 1 blik zwarte bonen
- 1 klein blik mais
- 500 gram gehakt
- 2 uien, optioneel
- 2 tenen knoflook, optioneel
- 125 gram cheddarkaas
- zeker 3 tot 4 flinke eetlepels Mexicaanse kruiden
- scheutje ketjap 
- sambal manis
- zout, optioneel
- handje nacho's

Verwarm de oven op 200 graden.

Zet alle ingrediënten klaar. Snipper de uien en knoflook klein. Ik gebruik deze bij bijna al mijn recepten maar heb je er geen zin in dan mag je het er ook uitlaten. Spoel de bonen en mais af met koud water. 


Rul het gehakt in een grote pan. Fruit uien en knoflook mee. Als deze zacht zijn voeg je de inhoud van de blikjes met tomatenblokjes toe. Schenk er ook nog wat water bij. Wil je geen tomatenblokjes in je gerecht dan mag je ook gezeefde tomaten gebruiken. Warm de saus door. Breng op smaak met Mexicaanse kruiden, ketjap, sambal en zo nodig een snufje zout. Ik meng de Mexicaanse kruiden zelf. Heb je dit niet op voorraad dat kan je ook een zakje mix voor burrito's of taco's gebruiken. 


Voeg de zwarte bonen en mais toe, roer door. Neem een ovenschaal waar vier lasagnebladen naast elkaar op de bodem passen. Dit is het handigst met stapelen. Begin met een laagje saus. Leg daar de lasagnebladen op.


Als de lasagnebladen elkaar overlappen doe je er een beetje saus tussen. Ga weer verder met een laag saus, de bladen, saus en eindig met een laag saus. Verdeel cheddarkaas over de bovenste laag saus


Strooi en een heel klein handje nacho's over. Geeft een leuk beeld als het uit de oven komt. 


Zet de schaal voor ca. 15 minuten in de hete oven tot de bovenlaag mooi gekleurd is. Heb je de saus al eerder op de dag gemaakt waardoor het is afgekoeld, zet de schaal dan een half uur in de oven op een lagere temperatuur (170-180 graden). Als de bovenkant te donker wordt, kan je het afdekken met aluminiumfolie. 


Serveer de Mexicaanse lasagne met wat extra nacho's. Je zou er ook nog een verse groene salade bij kunnen maken. 


Kindvriendelijk:
Ik denk het wel. Pas op met gebruik van de sambal. Als ze geen uien lusten (of willen zien) dan kan je die met een staafmixer samen met de tomatenstukjes fijnmalen. De zwarte bonen kan je eruit laten, evt. vervangen voor andere bonen of voor erwtjes. 

Variatie:
- Gebruik de bonen die je in huis hebt. Zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen
- Geen cheddarkaas, gebruik (jong)belegen geraspte kaas
- Voeg stukjes jalapenos en/of rode paprika toe
- Gebruik de Mexicaanse kruidenmix in andere gerechten
- Maak een warme wraptaartAls het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten