zondag 7 mei 2017

Zelfgemaakte kaasstengels met slechts drie ingrediënten

Eigenlijk is dit een heel eenvoudig recept waarvan je waarschijnlijk al weet hoe je dit moet maken maar ik ga het toch voor je uitschrijven. Wij aten ze afgelopen week bij de kerriesoep.


Nodig (voor 12 lange stengels):
- 1 rol bladerdeeg uit de koeling
- 1 ei
- 1 handje geraspte kaas

Ik vind het handiger om met rollen bladerdeeg te werken dan met de vierkante plakjes uit de diepvries. Nu hoef je niks aan elkaar te "lijmen" om mooie lange stengels te krijgen. Gebruik je wel de vierkantjes, leg de reepjes dan tegen elkaar aan en plak ze vast met een dun laagje water. 

De rollen deeg koop ik meestal als ze in de aanbieding zijn. Ik bewaar ze dan in de vriezer. Bij het ontdooien rol ik het deeg beetje voor beetje uit. Elke keer als het iets ontdooit is rol ik het verder. Je moet het deeg ondertussen wel afdekken met plastic folie anders droogt het teveel uit. Als het deeg breekt tijdens het ontdooien dan kan je het ook met wat water aan elkaar lijmen. 

Verwarm de oven voor op 210 graden

Rol het bladerdeeg uit. Smeer het dun in met opgeklopt ei. Verdeel de kaas over het deeg. Ik gebruik het liefst oude en jongere geraspte kaas door elkaar. Het ene smelt beter en het andere geeft meer smaak. Druk de kaas een beetje aan. 

Snijd het deeg in twaalf repen. Als je geen timmermansoog hebt kan je het deeg het beste eerst door midden snijden. Beide delen weer door midden en het laatste stuk snijd je door drieën. 


Vouw nu de reepjes voorzichtig (in de lengte) dubbel zodat de kaas ertussen zit. Geef een paar keer een draai aan de reep, trek ze een beetje uit voor een dunnere stengel en leg ze over op een bakplaat waar je een schoon vel bakpapier op legt. Leg ze niet te dicht naast elkaar want ze groeien nog iets.

Tip: Een handiger methode is deze: Vouw het gehele deeg dubbel zodat de kaas er tussen zit. Druk een beetje aan. Snijd het deeg dan in repen en vervolg het recept. 

Bak de kaasstengels in ca. acht minuten op 210 graden mooi bruin en draai de oven dan terug naar 170 graden. Laat ze er nu nog twee tot drie minuten instaan zodat ze goed gaar zijn. 


Laat ze smaken. Ze zijn de dag van het bakken het lekkerst. Als je ze wilt bewaren, doe ze dan in een afgesloten trommel. Piep ze eventueel nog even op in de oven. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten