vrijdag 12 mei 2017

Slagroomsoesjes met zelfgemaakte glazuur

Ik weet dat het kort dag is maar deze slagroomsoesjes zijn ontzettend leuk om te maken voor Moederdag. Ook heel goed te doen voor kinderen want er komt geen warmtebron aan te pas.


Nodig:
- 1 pak met ca. 15-20 kleine slagroomsoesjes (diepvries)
- 50 gram poedersuiker
- 1,5 tot 2 theelepeltjes water
- paar druppels voedingskleurstof, optioneel
- sprinkels

Je kunt zelf soesjes bakken of luxere soesjes bij de banketbakker halen maar ik heb gekozen voor diepvriessoesjes. Het fijne is dat kinderen deze niet zo snel fijnknijpen en dat je dan geen last hebt dat het slagroom eruit spuit. Laat ze tot gebruik in de vriezer liggen. 

Toen ik op de middelbare school zat leerde ik al hoe ik zelf glazuur moest maken. Aangezien je er alleen poedersuiker en water voor nodig hebt snap ik nog steeds niet dat het tegenwoordig kant en klaar wordt verkocht. Daarbij geven ze er dan ook nog een smaakje aan wat mij helemaal tegenstaat. Maar goed, het zal de commercie wel zijn.

Op 100 gram poedersuiker gebruik je ongeveer 1 eetlepel water. Doorroeren en je hebt glazuur. Begin met een halve lepel water en voeg dan druppelsgewijs water toe. De massa mag namelijk niet te vloeibaar zijn. 

Voor deze hoeveelheid soesjes maakte ik een halve hoeveelheid. Je kunt heel makkelijk bijmaken door aan de massa nog wat poedersuiker en druppeltjes water toe te voegen maar aan 50 gram poedersuiker had ik genoeg. Voor de roze kleur mengde ik een paar druppels rode levensmiddelen kleurstof toe aan het water. Deze vloeistof kan je kopen bij Xenos en bij de buitenlandse toko's. Je kunt ook wat (rode) limonadesiroop gebruiken of bietensap. De kleur zal iets minder intens zijn maar het werkt wel goed. Bij gebruik van siroop of bietensap heb je geen water nodig. 

Als de glazuur klaar is (paar minuten werk) smeer je met een lepeltje de glazuur op het soesje. De glazuur moet zeker niet te dun zijn want dan loopt alles er weer vanaf. Dat zie je goed op de foto's waarbij de glazuur lichtroze van kleur is. Ik maakte de soesjes twee keer waarbij ik de eerste keer een te dunne glazuur op de soesjes had gesmeerd. De tweede keer gebruikte ik ook wat meer kleurstof zodat je goed het verschil kunt zien. 

Zet de soesjes naast elkaar op een stuk bakpapier. Ik leg het bakpapier op een dienblad zodat ik het eenvoudiger kan verplaatsen. 

Als het laatste soesjes klaar is kan je er wat sprinkels op strooien. Als de glazuur nog te nat is zullen ze eraf glijden en dan moet je nog heel even wachten. 


Zet de soesjes met bakpapier en al in de koelkast en laat daar in ca. 2 uur de soesjes ontdooien. Het glazuur zal dan ook hard geworden zijn. Haal de soesjes van het bakpapier en leg ze op een mooi bord. Leg er een paar lievelingsbloemen voor mama bij (pioenrozen, hint) en je hebt een heel leuk Moederdag presentje. 

Zo lekker en vrolijk als het eruit ziet smaken ze ook.  Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten