zondag 9 april 2017

Slowcooker curry pulled chicken

Vorige week had ik mijn slowcooker aangezet met kipfilet, tomaat, ui, knoflook en wat kruiden met het idee van het zal vast wel wat worden. Na een paar uur sudderen kwam er een heerlijke zachte kip uit die ik heel makkelijk uit elkaar kon pluizen. Doordat ik curry madras kruiden had gebruikt heeft het gerecht de naam curry pulled chicken gekregen. Wij aten het met aardappelpuree (hoe Hollands) en de dag erna op brood. Mijn vriendin nam ook wat mee naar huis en die at het met wraps. Het is dus een zeer veelzijdig gerecht.


Nodig (voor ca. 6 personen):
- 1200 gram kipfilet
- 1 kilo tomaten 
- 1 hele grote of 2 gewone witte uien
- 2 rode uien
- 1 bos lente-ui / bosui
- 1 cm gember
- 4 teentjes knoflook
- 0,5 rode peper
- ca. 1 eetlepel curry madras van Jonnie Boer (of soortgelijks)
- ca. 1 eetlepel madras van Patak's (of 2 eetlepels curry madras) 
- 1 zakje santen voor 200 ml kokosmelk (geen water aan toevoegen)
- 1 eetlepel olie
- scheutje ketjap
- 0,5 kippenbouillonblokje
- tuinerwten, optioneel
- aardappelpuree, brood, wraps of rijst

Ik had nog curry madras kruiden staan van Jonnie Boer en Patak's en die heb ik beiden gebruikt. Je kunt ook één van de twee of een ander merk gebruiken, geen probleem. De uien, knoflook, gember en bosui deed ik erbij omdat ik het allemaal toch had liggen. Gebruik gewoon wat je in huis hebt, ga het er niet speciaal voor halen. Het past er wel heel goed bij en ongemerkt verwerk je er zo nog aardig wat groenten in. 

Snijd het stronkje van de bosuien en haal de lelijke blaadjes eraf. Snijd het groen in stukken van ca. 2 cm en haal het witte stuk, knoflook, gember en de rode peper door een hakmolen. Snijd de uien en tomaten in stukken. 

Zet de slowcooker aan. Verwarm wat olie in een braadpan en fruit de uien aan. Voeg het knoflookmengsel en het groen van de bosui toe. Doe de curry kruiden erbij en roer even door. Voeg er de inhoud van een zakje santen doorheen. Doe het currymengsel + de tomaten in de slowcooker. 

Leg de kipfilet ook in de slowcooker. Roer door elkaar. Blus het restje van het currymengsel in de braadpan af met een scheutje water (ca. 50 ml). Schenk het vocht in de slowcooker. 

Zet nu de slowcooker voor 4 tot 5 uur op high of voor 6 tot 7 uur op low. Bij mij had het ca. 4 uur op high nodig. Zodra je de kip eenvoudig uit elkaar kunt trekken is het gerecht in orde. 

Haal de stukken kipfilet uit de pan en trek het met twee vorken uit elkaar. Doe terug in de pan en meng met de groenten. Breng de curry op smaak. Gebruik eventueel nog iets van de currykruiden, een scheutje ketjap en/of een half blokje kippenbouillon. 

Ook deze stoof is de tweede dag het lekkerst. 

Tip: 
- Voeg tuinerwtjes toe.
- Eet de curry met aardappelpuree, op een broodje of een wrap.
- Lekker met coleslaw, tomatensalsa en komkommer.
- Ook lekker met rijst.
- Gebruik kippendijen in plaats van filet voor nog malsere kip.

Kindvriendelijk:
- Snijd de uien en tomaten niet te grof en wees voorzichtig met het gebruik van de rode peper

Geen slowcooker:
Fruit de uien, knoflook e.d. in een ruime braadpan, Voeg daar de tomaten en kip aan toe. Voeg ietsjes vocht toe (ca. 100 ml) en hou het in de gaten zodat het niet helemaal in gaat drogen. Mocht al het vocht verdampen dan kan je nog een beetje toevoegen. Laat het in z'n geheel op de laagste pit zachtjes sudderen. Ik verwacht dat het gerecht met een goed uur klaar is. Ook hier is het tweede dag nog lekkerder. 

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. Tegenwoordig bezit ik ook een 8 liter slowcooker van Andrew James zodat ik nog meer tegelijk kan klaarmaken. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


4 opmerkingen:

 1. Het ruikt heerlijk tijdens het koken! De smaak is lekker. Morgen gaan we er van smullen! Dank voor het lekkere recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marlon, Dit vanavond gegeten. Met kipdijfilet. Geen merk curry madras toegevoegd. Gewoon 1,5 eetlepel kerrie-madras die ik altijd op de markt of bij de toko koop. Aan het eind wat met water aangeroerde aardappelzetmeel toegevoegd om het vocht een beetje te binden. Lekker met pide (Turks brood). Was verrukkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kippendij is zeker lekker erdoor. Ik heb het nog niet met andere curry madras kruiden geprobeerd omdat ik dit toen in huis had. Daarna eigenlijk altijd blijven halen maar ik denk dat ik de volgende keer ook eens bij de toko langs ga 😀.

   Verwijderen