dinsdag 4 oktober 2016

Prei-kerrie ovenschotel

Prei en kerrie is een hele lekkere combinatie. Uit de oven met gehakt erdoor en aardappelpuree er bovenop nog lekkerder. Ik maakte het afgelopen week, was een tijd geleden. Komt zeker weer vaker op tafel, lekker hoor.


Nodig (4 personen):
- 3 preien, ongeveer 1 kilo in kwart ringen
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook 
- 500 gram half om half gehakt (rund mag ook)
- 1 zakje Bretonse gehaktkruiden of gehaktkruiden naar wens
- 1 ei
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel sambal, harissa of sriracha sauce
- ongeveer 200 ml kookroom / melk
- 1 beschuit of paneermeel
- 2 handjes geraspte kaas
- 2 zakjes aardappelpureepoeder (a la minuut) of verse aardappelpuree

Ik had de schotel al een poos niet gemaakt en wilde het even snel doen. Gebruikte daardoor kant en klare gehaktkruiden en instant puree poeder. Wil je dit niet dan ben je natuurlijk vrij om verse aardappelpuree te maken. Zal het alleen maar nog lekkerder maken alhoewel puree van poeder mij nog steeds niet tegenstaat. Best gek misschien voor iemand die bijna alles zelf maakt, sorry.

Verwarm de oven op 200 graden. 

Meng het gehakt met de gehaktkruiden en een ei. Ik koos voor half om half gehakt omdat het wat minder droog is maar gebruik normaliter bijna altijd rundergehakt wat ook makkelijk kan in dit recept. Rul het gehakt gaar in wat olie of boter. Voeg de uien, knoflook en prei toe en de twee lepels kerriepoeder. Laat zachtjes sudderen tot het bijna gaar is. Voeg dan de kookroom en/of melk toe. Ik had nog een half flesje kookroom staat. Dit heb ik aangelengd met melk. Alleen room of melk mag ook. Breng aan de kook en laat het nog een paar minuten zachtjes pruttelen tot het gaar is. Voeg sambal naar wens toe, wij houden wel van een beetje pit. 

Breng de preimassa met het aanhangende vocht over in een ovenschaal. 


Strooi er een handje geraspte kaas overheen.


Maak de zakjes aardappelpuree klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je grote eters of eten er meer mensen mee dan kan je ook drie zakjes gebruiken. Verdeel de puree over de schotel.

Maal een beschuit fijn en verdeel deze samen met het tweede handje kaas over de puree. Druppel er wat gesmolten boter of olie overheen. Ik heb een spuitflesje met olie staan, erg handig voor dit soort gerechten. 


Zet de ovenschotel ca. 15 tot 20 minuten in de hete oven. Als er een mooie bruine korst op zit is het goed. Heb je de schotel eerder gemaakt en zet je het afgekoeld in de oven ga dan uit van een minuut of 30 op 180 graden. Laat het smaken.


Note:
- Wil je er een gezondere versie van maken gebruik dan minder gehakt en laat het eerste handje kaas weg. Gebruik bouillon in plaats van room en melk.
- In mijn meeste gerechten gebruik ik knoflook en ui. Is een soort gewoonte geworden. Het geeft extra smaak wat wij waarderen maar je mag het er ook uitlaten. 

Kindvriendelijk:
Mijn kinderen lusten geen prei maar er zijn genoeg kinderen die het wel eten dus gewoon proberen. 

Variatie:
- Schijfjes aardappel erop ipv aardappelpuree

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


16 opmerkingen:

  1. Een heerlijk recept! Zonet een kwart ovenschaal naar binnengewerkt en 3 porties over voor in de vriezer ( Mijn man houdt er helaas niet van, die at een bak mosselen waar hij helemaal gelukkig van wordt..)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Naamgenoot, wat leuk dat je het recept nu al hebt gemaakt :). Fijn dat het zo goed smaakte!

      Verwijderen
  2. Ik ga het vanavond maken. Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren gesmuld van de preischotel!
    Voor herhaling vatbaar

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo! Deze ovenschotel is echt heerlijk. Ik maak hem vandaag al voor de tweede keer. Ook mijn zoontje van 3 smult ervan (en dat is lang niet bij alles het geval; -))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga hem vandaag uitproberen . Kan ik het gehad vervangen door ham ? Zou dat ook smaken?

      Verwijderen
    2. Prei en ham is een prima combinatie. Het zal de schotel wel een iets andere structuur (beet) geven

      Verwijderen
  5. Wat een heerlijke schotel.
    Die ga ik beslist vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oeff...Wat was dit weer lekker!! Onze dochter die niet altijd makkelijk is met eten heeft hier werkelijk haar bord,lepel en vingers bij afgelikt! Echt een succes! Wat ben ik blij dat ik jou gevonden heb,alles is tot nu toe geweldig!!we smullen ervan! En koken is een feestje! nomnomnomnomnom....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijke schotel lopen smullen;)

    BeantwoordenVerwijderen