vrijdag 30 september 2016

Voor op toast: Kip-satésalade

Het is weer tijd voor een toastsalade. Ik heb een recept voor je van kipsaté salade. Gemaakt met verse kip en wat saus. Zo klaar, zeker als je nog een stukje afgekoelde kip hebt liggen.

Je kent het wel, van die kleine bakjes in de supermarkt met tientallen soorten salades die je meestal 's-avonds op tafel zet bij de borrel of op een verjaardag. Ze zijn zo gekocht, niet duur maar heb je wel eens gekeken wat erin zit? Ik noem maar wat dingen als voorbeeld: kleurstof, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, gistextract en dan niet te vergeten de hoeveelheid suiker en zout. Dat is niet de reden dat ik ze zelf maak, maar ik schrok er wel van toen ik laatst bewust op de verpakking keek.

Deze kipsaté salade werd per toeval gemaakt. Ik was bij mijn vriendin, wij hadden trek in iets hartigs. Zij had nog wat kip liggen en met een beetje van dit en een beetje van dat ontdekte wij de kipsaté-salade. Thuis nog een keer gemaakt voor de foto's en dan nu het recept.


Nodig (voor op een heel stokbrood):
- 300 gram kipfilet of dijen
- 1 flinke eetlepel nasikruiden
- ca. 2 eetlepels ketjap manis
- ca. 2 eetlepels frietsaus (mayonaise, yogonaise)
- ca. 2 eetlepels satésaus
- zeezout, chilivlokken (pull biber)
- peterselie, optioneel
- gefrituurde uitjes

Je kunt deze salade al maken met een heel klein restje kipfilet. Pas de hoeveelheden dan aan. 
Ik heb hier een restje satésaus uit de vriezer gebruikt die ik nog op voorraad had. Je kunt ook kant en klare satesaus gebruiken. Pindakaas mag ook maar gebruik dan iets meer (nasi)kruiden om het op smaak te brengen.  

Snijd de kipfilet of kippendijen (lekkerder) in platte stukjes. Strooi er een flinke lepel nasikruiden over en een scheutje ketjap. Maak eventueel extra op smaak met verse knoflook en/of gember. Meng goed door en bak de kip gaar. 


Pluis de kip met twee vorken uit elkaar en laat afkoelen. Dit duurt het langst. Tip: maak het eerder op de dag of bak de dag ervoor bij het avondeten wat meer kip en leg dat opzij. 


Neem een schaaltje. Doe daar de frietsaus, satésaus, lepel ketjap en een lepel peterselie in. Strooi er wat zeezout over en een half theelepeltje chilivlokken. Roer door elkaar en proef of het op smaak is.  


Voeg een groot gedeelte van de saus door de kip. Vul aan zoveel je wilt. Voordeel van zelf maken is dat je nu kunt kiezen hoeveel saus je wilt gebruiken. Doe de salade in een bakje. Bewaar in de koelkast. Garneer voor het opdienen met peterselie en van die gefrituurde uitjes. 


Heerlijk op een flink stuk stokbrood als lunch of avondmaaltijd...


of op plakjes stokbrood of toast.


Variatie:
- Voeg een rood pepertje toe voor meer pit
- Voeg wat gecrunchte pinda's toe 
- Voeg een fijngesneden stukje rode paprika toe voor een andere beleving
- Voeg kleine stukjes (vers) fruit toe. Varieer met appel, perzik, mango, ananas
- Voeg wat taugé toe

Deze salades gaan je ook smaken: oude kaassalade, kip-kerriesalade, eiersalade



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten