donderdag 8 september 2016

Tomatentapenade met zongedroogde tomaat & originele tapenade met olijven

Tapenade staat voor een dikke koude saus bereid met olijven en kappertjes. Pesto is een smeuïge saus gemaakt met o.a. basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas (wiki). Tomatentapenade is eigenlijk een niet bestaand iets maar een soort variatie op eerder genoemde. Hoe je het wilt noemen moet je dus zelf maar uitmaken. Ik heb het tapenade genoemd maar tomatensmeerseltje voor op toast kan ook. Ach, als het maar lekker is toch. Hieronder het recept en ook het recept van de originele tapenade.Nodig voor de tomatentapenade:
- 1 potje zongedroogde tomaten (ca. 150 gram)
- 25 gram Parmezaanse kaas (of ca. 50 ml als je een maatschep gebruikt)
- 25 gram pijnboompitten (of ca. 50 ml als je een maatschep gebruikt)
- 2 tenen knoflook
- handje basilicum
- 30 - 50 ml olie (2 tot 3 eetlepels)
- peper en zout zo nodig


Om de tapenade te maken gebruik ik een multihakker. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken. De hoeveelheden zijn bij benadering en is een kwestie van smaak. Ben je gek op basilicum en hou je erg van pijnboompitten dan kan je gerust iets meer gebruiken. De eerste keer gebruikte ik 2/3e potje tomaten. De tweede keer heb ik het hele potje erdoor verwerkt en vond ik lekkerder. Ook heb ik het de tweede keer langer laten draaien zodat het minder grof werd. 

Rooster de pijnboompitten in een droge pan (bij blijven en blijven roeren) tot ze een beetje bruin zien. Laat afkoelen. Maak de knoflook schoon en knip de tomaten in kleinere stukken (dat mengt beter). 


Doe de pijnboompitten en knoflook in de multihakker en zet even aan zodat ze alvast wat fijner zijn. Doe nu de tomaten, basilicum, kaas en een gedeelte van de olie erbij. Ik gebruik de olie uit het potje van de tomaten maar je kunt ook olijfolie gebruiken. Mix door tot de structuur naar je zin is. Voeg eventueel nog wat olie toe. Dit kan je er ook later met een lepel doorheen mengen. Peper en zout vond ik niet nodig maar proef het even na want het hangt af van producten die je er door doet. Ik heb geen echte Parmezaanse kaas gebruikt maar Italiaanse oude kaas, ook erg lekker. 


Nodig voor de olijftapenade:
- 1 potje zwarte olijven (potje van ca. 160 gram)
- 25 gram Parmezaanse kaas (of ca. 50 ml als je een maatschep gebruikt)
- 25 gram pijnboompitten (of ca. 50 ml als je een maatschep gebruikt)
- 2 tenen knoflook
- klein handje basilicum
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 5 zongedroogde tomaten (optioneel)
- 1 eetlepel kappertjes (optioneel)
- 30 - 50 ml olie (2 tot 3 eetlepels)

Helemaal origineel is deze tapenade ook niet want ik heb er stiekem toch een paar zongedroogde tomaten in verwerkt en wat Italiaanse kruiden. Zelf had ik verwacht dat de tomatentapenade meer mijn ding zou zijn maar ik vond deze ook verrassend lekker. 

Ik heb eerst de tomatentapenade gemaakt en uit dat potje een paar zongedroogde tomaten en de kappertjes (zaten ook in dat potje) achtergehouden en door dit recept verwerkt. Je hoeft ze er niet speciaal voor te kopen maar maakt het net weer even specialer.  

Je maakt de tapenade verder op dezelfde manier. Eerst de pijnboompitten en knoflook malen en dan de rest erbij. Olie naar eigen voorkeur toevoegen. 


Tapenade is heerlijk op toast of op brood. Ook als vulling in bladerdeeghapjes. Rol en bak ze dan als in dit recept. Smeer de plakjes bladerdeeg in met de tapenade, verdeel er wat kaasschilfers (of oude kaas) en wat reepjes zongedroogde tomaten over. 


Variaties:
- Verwerk restjes die je nog hebt. Rucola in plaats van basilicum erdoor schijnt ook erg lekker te zijn. 
- Heb je geen Parmezaanse kaas in huis en geen zin om een flinke zak te kopen voor die paar gram die je nodig hebt, neem dan geraspte oude kaas.
- Maak zelf gedroogde tomaatjes uit de oven. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?


-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten