vrijdag 24 juli 2015

Hollandse groenten met een Mexicaans sausje

Als ik Mexicaans kook gaan er meestal bruine bonen, kidneybonen en zwarte boontjes door het gerecht. Bij deze schotel gebruik ik Hollandse groenten als sperziebonen, worteltjes en doperwtjes maar wel met Mexicaanse kruiden. Een heerlijke combinatie wat ook niet al teveel werk kost.


Nodig (voor 4 tot 5 personen):
- 300 gram gehakt
- 1 kipfilet in kleine stukjes
- 1 ui, optioneel
- 400 gram sperziebonen
- blik doperwten / wortel / mais
- 4 plakjes cheddarkaas
- 100 gram crème fraiche
- 2 flinke eetlepels Mexicaanse kruiden
- peper en zout

Pas de hoeveelheid groenten / vlees aan naar de behoefte van het gezin.

Kook de sperziebonen gaar in water met een snufje zout. Giet af onder koud water. Zo behouden ze de mooie groene kleur.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Fruit ui, doe het gehakt en kleingesneden blokjes kipfilet erbij en laat garen. Strooi er een beetje peper en zout overheen.


Meng de sperziebonen met het vleesmengsel.


Voeg nu de andere groenten toe. Ik heb hier gekozen voor een blik gemengde groenten. Je kunt ook diepvries doperwten en mais toevoegen. Het is dan wel slimmer om deze eerst gaar te koken. 


Voeg nu 100 ml water toe en twee flinke eetlepels Mexicaanse kruidenmix toe. Heb je erg veel groenten en vlees, voeg dan 150 ml water toe en iets meer kruidenmix. Ik heb mijn eigen mix gebruikt maar je mag ook kant en klare burrito, fajita of tacokruiden gebruiken. De zelfgemaakte kruidenmix is wel heel erg lekker dus als je de tijd hebt moet je die zeker een keertje maken. Roer de schotel door en breng aan de kook. Proef of het goed op smaak is.

Schep het over een ovenschaal.


Of maak aparte schaaltjes zoals hier waarbij mijn dochter er alleen sperziebonen in wilt hebben


Verdeel de plakjes cheddarkaas en crème fraiche losjes over de schaal.


Of doe het netjes verdelen voor een ander aanzicht.


Zet de schaal zo'n 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en een mooi kleurtje heeft gekregen. 



Lekker op een tortilla wrap en daar nog een beetje verkruimelde tortilla chips overheen.



Variatie:
- Wissel af met de groenten. Voeg paprika toe, champignons, bloemkool of andere groenten
- Wees sneller klaar door een blik sperziebonen te gebruiken ipv verse bonen
- Eet de schotel met aardappelen of rijst
- Gebruik alleen gehakt of alleen kip, wissel daar mee af. 

Kindvriendelijk:
- Dit recept is eenvoudig aan te passen. Zoals hier een apart schaaltje waar geen doperwten doorheen zaten. Je kunt ook een apart schaaltje maken zonder saus als ze deze te pittig vinden

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met Mexicaanse kruiden


2 opmerkingen:

  1. Met een beetje aanpassing voor de kids, heerlijk dit is ook een blijvertje👍😉

    Groeten Sebastiaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ideaal is dar met dit soort gerechten. Je kunt het helemaal naar wens aanpassen :)

      Verwijderen