donderdag 25 april 2019

Koningssoep (Koninginnensoep) vegetarisch

Nu we in Nederland Koningsdag in plaats van Koninginnedag hebben vind ik het leuk om deze soep Koningssoep te noemen i.p.v. Koninginnensoep. Al is Koninginnensoep een soep wat eigenlijk uit Frankrijk komt maar daar hebben we het dan maar niet over. Ik maakte deze soep ter gelegenheid van Koningsdag voor een cateringopdracht.

In het oorspronkelijke recept van Koninginnensoep wordt er een roux gemaakt waar kipbouillon aan wordt toegevoegd. Omdat ik een vegetarische versie wilde maken gebruikte ik vegetarische bouillonpoeder met kipsmaak (o.a. van BioToday). Helemaal snappen waar die smaak vandaan komt doe ik nog niet (gezien de ingrediënten op de verpakking) maar de soep werd super lekker dus het was een goede keuze.


Nodig (voor ca. 1,5 liter): 
ca. 50 gram boter
ca. 70 gram bloem
ca. 0,4 liter koude melk
ca. 0,6 liter water
ca. 100 - 150 gram peen in kleine blokjes
ca. 2 eetlepels tuinerwtjes (diepvries)
0,5 kleine prei in halve ringen
1 kleine ui
0,5 stengel bleekselderij in kleine blokjes, optioneel
peterselie, bieslook, optioneel
bouillonpoeder naar smaak

Ik maakte meteen zo'n 10 liter soep waarin ik een grote prei, een flinke ui en 3 stengels bleekselderij gebruikte. Alle drie zijn niet noodzakelijk maar je voegt zo wel extra groenten en extra smaak toe. Het belangrijkste zijn de blokjes wortel om de oranje kleur aan de soep te geven.

Ik gebruikte dus die bouillonpoeder met kipsmaak. Je kunt ook groentebouillonblokjes gebruiken (vegetarisch) of kipbouillon gebruiken als het niet vegetarisch hoeft te zijn. Nog lekkerder is het om dan kip te trekken in een pannetje water, die bouillon te gebruiken en ook de stukken kip toe te voegen aan de soep.

Bereidingswijze: 
Smelt boter in de soeppan. Voeg ui en prei toe en laat zacht worden. Voeg bloem toe en roer door. Laat de bloem garen. Zie ook hier. Voeg de melk toe en roer door met een garde zodat de klontjes eruit gaan. Vul aan met water (of bouillon) totdat de soep een mooie dikte heeft.

Kook ondertussen in een tweede pan de blokjes peen en bleekselderij gaar. Je mag deze ook direct aan de soep toevoegen en daarin garen maar de bodem kan vrij snel aanbakken dus dan moet je wel goed opletten.

Voeg de gare peen en bleekselderij toe aan de soep en breng de soep op smaak met bouillonpoeder. Als extraatje kan je ook nog wat tuinerwtjes, peterselie en bieslook toevoegen.Variatie: 
- Hoe meer melk je gebruikt, hoe romiger de soep. Je kunt de soep ook alleen met water / bouillon maken en wat kookroom toevoegen.
- Vul de soep met meer groenten om deze als maaltijdsoep te eten. Voeg mais toe, blokjes oranje paprika en stukjes gekookt ei.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


1 opmerking:

  1. Lekker recept, duidelijk, leuk en vlot geschreven. Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen