maandag 30 april 2018

Pizza met creme fraiche, verse spinazie en ontbijtspek

Niks is lekkerder dan je pizza zelf maken en dan moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik het deeg wel kant en klaar koop. Ik hou van het gemak en a la minuut kunnen bedenken dat ik pizza wil eten en dan niet eerst nog deeg moet gaan afwegen, kneden enzovoort. De topping leef ik me dan wel op uit. In een eerdere post gaf ik al wat ideetjes maar deze is toch wel mijn favoriet. 


Nodig (2 personen):
- 1 pak (rol) koelvers pizzadeeg
- 200 ml crème fraîche
- ongeveer 1 flinke eetlepel Italiaanse kruiden
- 100-150 gram (baby) spinazie
- 1 (rode) ui
- 150 gram ontbijtspek of spekreepjes
- 1 bolletje mozzarella
- geraspte (jong belegen) kaas naar wens
- 2 eieren, optioneel
- verse basilicum, optioneel
- chilipoeder, optioneel
- knoflook, optioneel

Rol het deeg uit op een bakplaat. Meestal is het al verpakt op bakpapier, zo niet, leg dan eerst bakpapier neer. Je kunt vers pizzadeeg kopen met en zonder een potje tomatensaus erbij. De saus gebruik ik niet, die kan je eventueel later toevoegen aan soep of pastasaus. Is heel lang houdbaar.

Bak de plakjes ontbijtspek uit. Dit kan in een hete koekenpan zonder boter of olie. Plakjes erin, om en om bakken totdat ze iets krokanter zijn. Haal de spek uit de pan en laat de spinazie slinken in dezelfde pan. Knip grote bladen spinazie iets kleiner. Honderd gram is voldoende maar als er meer in een zak zit mag je ook een dubbele hoeveelheid gebruiken. Je kunt hierbij ook nog wat knoflook meebakken.

Meng de crème fraîche met Italiaanse kruiden. Begin met een eetlepel en proef of de smaak naar wens is. In de kruidenmix die ik zelf maak zit al knoflookpoeder, waardoor ik geen extra knoflook toevoeg aan de spinazie.

Smeer de crème fraîche uit over de pizzabodem. Verdeel het ontbijtspek en de spinazie erover. Snijd een ui in dunne ringen en verdeel ook over de pizza. Snijd dan de mozzarella klein, verdeel en voeg eventueel nog wat geraspte kaas toe. Hier gaat er bij mij ook nog verse basilicum overheen, heb ik meestal wel in huis.

Als je het lekker vindt kan je nu nog twee eieren voorzichtig in de kaas leggen.

Strooi naar wens een beetje chilipeper over het geheel, dat maakt de pizza nog smaakvoller.

Bak de pizza gaar op 200 graden in zo'n 15-20 minuten.


Variatie:
- Als je ze nog hebt liggen is het lekker om er een paar gare aardappelschijfjes tussen te leggen.
- Kijk hier voor heel veel variaties en voor de bekende broodrollen

Ik hou er nooit zo van om recepten te plaatsen die lijken op recepten die hier al staan beschreven. Toen ik klaar was met dit recept uitschrijven en er wat links bij zocht om naar te verwijzen kwam ik het recept van deze plaattaart tegen die verdacht veel overeenkomsten heeft. Gelukkig begin ik hier al met ander deeg en heb ik bijvoorbeeld de tomaten weggelaten en verse spinazie gebruikt in plaats van diepvries. Mede daarom laat ik het recept toch staan en hoop ik weer wat inspiratie te geven. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

--------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

1 opmerking: