donderdag 19 april 2018

Heldere champignonsoep

Er staat al een heerlijk recept tussen mijn blogs van romige champignonsoep maar als je nou een minder zware soep wilt maken dan wil ik je ook deze soep aanraden. Ik maak de soep zelf vegetarisch maar je zou er stukjes gerookte kip door kunnen doen als je er graag vlees in wilt hebben.


Nodig (voor 1 à 1,5 liter):
- ca. 500 gram champignons
- 1 of 2 uien, gesnipperd
- 1 of 2 tenen knoflook, klein gehakt
- 1 of 2 laurierblaadjes
- paar takjes (verse) tijm
- wat (verse) peterselie
- klontje roomboter of olie
- kipbouillon (Bio Today), groentebouillon of bospaddenstoel bouillon (Albert Heijn)
- 1 stengel bosui, optioneel
- stukje prei in dunne ringen, optioneel
- handje diepvrieserwtjes, optioneel
- flinke scheut sherry, optioneel

De hoeveelheden zijn bij benadering. Ik maak meteen twee pannen vol en dan is het makkelijker om er verse peterselie, tijm, bosui en een prei voor in huis te halen omdat het meeste dan toch meteen op gaat. Heb je dit niet liggen en maak je er verder niet zoveel gebruik van, neem dan gedroogde kruiden en laat de bosui en prei eruit.

Je kunt witte champignons gebruiken, kastanje champignons of een combi van beiden.


Snijd de steeltjes van de champignons en hou apart. Snijd de rest van de champignons in stukken. Dit mogen plakjes zijn of blokjes. Het is ook prima als je varieert met snijden, dat eet leuker. Borstel eerst de aarde eraf of spoel ze kort af onder de kraan. 


Zet de steeltjes op in een pan met koud water en voeg laurierblad en een bouillonblokje toe. Kipbouillon is er erg lekker voor of een paddenstoel bouillonblokje. Van BioToday heb je veganistische bouillonpoeder met kipsmaak. Breng het water aan de kook en zet het vuur lager. Laat een paar uur tegen de kook aan staan. Hoe langer hoe meer smaak er in het water trekt. Ik trek er een uur of drie voor uit. Je zou de steeltjes ook een nachtje in water in een slowcooker kunnen laten trekken. Ook kan je uienschillen toevoegen voor nog meer smaak.

Zeef de steeltjes en vang het water op wat ondertussen een zeer smaakvolle bouillon is geworden.  


Fruit in een soeppan of grote braadpan de uien en knoflook aan in wat roomboter of een beetje olie. Het hangt van jouw smaak af hoeveel uien en knoflook je wilt gebruiken. Voeg de fijngesneden prei en bosui toe en laat ook meefruiten. Als de uien zacht zijn voeg je de gesneden champignons toe. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig door. Als er vocht uit de champignons komt voeg je de zelfgemaakte bouillon toe. Begin met een halve liter en vul aan totdat je vindt dat de verhouding vocht en champignons naar wens zijn. Wil je veel champignons in de soep dan laat je het hierbij en anders doe je er nog wat bij. 


Laat de soep nog een kwartiertje zachtjes koken. Als je het lekker vindt schenk er dan hier een scheutje sherry bij.

Breng de soep op smaak met extra bouillonpoeder / blokje en voeg wat fijngesneden tijm en peterselie toe. Voor meer vulling is het lekker om wat erwtjes mee te warmen. Op de foto zakte de vulling wat naar de bodem.

De soep smaakt de tweede dag nog lekkerder.


Variatie:
- Gebruik gemengde paddenstoelen
- Maak de soep wat pittiger met bijvoorbeeld cajunkruiden
- Weinig tijd om eerst bouillon te trekken? Maak de soep dan alleen op smaak met bouillonblokjes


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten