vrijdag 29 december 2017

Luchtige tiramisu

Dit recept voor tiramisu heb ik al zeker 30 jaar geleden eens van iemand gekregen. Ik maakte het in die tijd regelmatig. Je kon het toen ook nog niet in de supermarkt kopen waardoor het een echte delicatesse was. Toen ik zwanger was van de oudste durfde ik het niet meer te maken omdat er rauwe eieren in verwerkt worden en van lieverlee is het toen in een vergeethoekje terecht gekomen.

Afgelopen Kerst stond het op mijn to do lijstje. Ik moest en zou het weer eens maken, het was nu echt al veel te lang geleden. En toen kreeg ik toch een spijt, echt spijt. Waarom zolang gewacht? Het is niet te vergelijken met die uit de supermarkt en zelfs die van het Italiaanse restaurant hier in Zoetermeer is minder lekker. Deze is vele malen luchtiger, super smaakvol, echt onwijs lekker. Natuurlijk weet ik ook dat smaken verschillen maar ik ga het zeker weer vaker maken.

Vanwege de Kerst decoreerde ik de tiramisu met wat kerststrooisel maar dit kan je natuurlijk ook achterwege laten.


Nodig (voor ca. 10 - 12 glaasjes van 150 ml):
- 500 gram mascarpone (of 250 gram mascarpone en 250 gram onopgeklopte slagroom)
- 1 pak lange vingers
- 6 verse eieren
- 6 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ca. 250 ml sterke koffie
- scheutje rum of rum essence
- cacaopoeder of chocoladerasp

Halveren mag natuurlijk ook.

De tiramisu maakte ik in 1-persoonsglaasjes. Om te beginnen vind ik dat leuk staan. Het scheelt werk want je hoeft het na het eten niet nog in stukken te verdelen. Ook scheelt het ruimte in de koeling want er hoeft geen halve bak terug gezet te worden als het niet helemaal opgaat. Je mag het natuurlijk wel in een grote schaal maken. Het recept lijkt heel veel werk maar dat valt best wel mee. Lees het eerst door en ga dan beginnen. Ik heb het zeer uitgebreid opgeschreven maar ik was eigenlijk zo klaar met het maken.

Zet sterke koffie. Voeg eventueel wat oploskoffie toe als de koffie niet sterk genoeg is. Breng de koffie op smaak met wat rum of rum essence (toko). Laat afkoelen.

Breek de lange vingers in stukken en doop ze in de koffie. Verdeel de lange vingers over de kleine glaasjes.


Neem twee schone kommen. Verzamel in de ene kom het eigeel en in de andere het eiwit. De kom waar het eiwit ingaat moet goed vetvrij zijn. Er mag straks ook geen drupje van het eigeel in terecht komen want dan kan je het eiwit niet meer opkloppen. Was de kom voor de zekerheid dus ook nog een keertje extra af met wat afwasmiddel.

Als je niet zeker bent van je werk splits dan eerst één ei in een kleine kom en doe ze dan daarna in de grote kom. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld bij het laatste ei alsnog eigeel bij het wit krijg en alles opnieuw moet gaan doen.

Klop het eiwit op met een mixer totdat je de kom op z'n kop kunt houden en er geen vocht meer uitloopt.

Klop daarna het eigeel op met suiker en vanillesuiker en klop de mascarpone er doorheen. Als je naast de mascarpone ook slagroom gebruikt, klop deze dan eerst op voordat je die toevoegt aan het eigeel. 


Meng met een spatel het eiwit door het eigeelmengsel zodat het goed luchtig blijft. Verdeel over de glaasjes. 


Strooi cacaopoeder over de tiramisu en zet de glaasjes gekoeld weg. De cacao trekt nu in de mousse. 


Decoreer de glaasjes vlak voor gebruik en serveer.


Ik heb de tiramisu een dag voor gebruik gemaakt en was de dag na Kerst nog prima te eten. Wees wel alert omdat je rauwe eieren gebruikt. Als het vreemd smaakt of er vreemd uitziet doe het dan weg. Als je geen rauwe eieren wilt gebruiken laat de eieren dan weg uit het recept. De tiramisu wordt dan minder luchtig en je hebt een minder grote hoeveelheid maar is ook zeer smaakvol (vroeger weleens geprobeerd). Je kunt ook gepasteuriseerde eieren kopen bij de groothandel of de grotere supermarkt.

Variatie:
- Meng andere drank door de koffie. Bijvoorbeeld koffielikeur


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten