zaterdag 4 november 2017

Winterse rundvlees stoofschotel. Combinatie van hachee en zuurvlees

Er staan een aantal rundvleesgerechten hier op deze blog maar allen wat meer naar de Oosterse kant gericht met lekker veel pit, ketjap of nasikruiden. Onlangs wilde ik graag ouderwetse Hollandse stoofvlees maken. Zoals ik het vroeger thuis at. Lekker met rode kool en appelmoes. Iets van hachee of zuurvlees moest het worden.

Hachee had ik ooit eerder gemaakt maar toen nog met een pakje mix en die wilde ik er het liefst niet in verwerken. Zuurvlees ken ik van de snackbar hier in de stad en vanuit vakanties in Zuid Limburg. Ik heb van beiden het beste in dit recept verwerkt, dus lekker veel uien, ontbijtkoek, appelstroop en zelfs een flesje bier. Ook deed ik er nog een appel in blokjes doorheen. Wij hebben gesmuld dus dit recept gaat zeker de herhaling in. 


Nodig: 
- ca. 1,5 kilo rundvlees (sukadelappen, runderlappen of stukken hacheevlees)
- ca. 1 kilo witte en/of rode uien in halve ringen
- 1 grote appel (bijvoorbeeld Jonagold) in blokjes
- 3 plakken ontbijtkoek
- 300 ml bier (1,5 flesje)
- scheutje (appel)azijn, ca. 2 eetlepels
- 6 blaadjes laurier
- 4 kruidnagels of 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 flinke eetlepel appelstroop
- 1 bouillonblokje
- 1 eetlepel sambal (naar smaak)
- flinke scheut ketjap

Ik heb sukadelappen gebruikt. Heb het vlees in zijn geheel in de pan gedaan. Toen het gaar was heb ik het eruit gehaald, de vetrand er tussenuit gesneden en de rest van het vlees in iets kleinere stukken gesneden. Nou, ja gesneden was het niet helemaal want het viel spontaan uit elkaar. Yummmm.

Je kunt het vlees in de braadpan bereiden of in de slowcooker. Ik maak het in de slowcooker. Beide manieren zal ik beschrijven.Zorg dat het vlees niet direct uit de koelkast komt als je ermee gaat werken. Dit voorkomt taai vlees.

In de braadpan: 
Braad het vlees aan. Voeg de uien toe en fruit mee. Voeg de blokjes appel, appelstroop, azijn, kruidnagels, laurierblad, ontbijtkoek en bier toe. Voeg eventueel nog wat water toe zodat de boel niet gaat droogkoken. Breng het aan de kook, draai het gas terug en laat het voor ca. 2 uur sudderen. Afhankelijk van het soort vlees kan dit ook drie uur worden. Het is goed als het vlees uit elkaar valt. Breng de runderstoof op smaak met een bouillonblokje, ketjap en sambal (ja, toch weer ketjap en sambal maar dat maakt het nou eenmaal lekker).

In de slowcooker:
Zet de slowcooker vast aan op high. Het vlees hoeft hier niet aangebraden te worden. Ik doe het wel. Ik fruit ook de uien aan en warm het bier mee. Daarna gaat alles in de slowcooker zonder extra water. Doordat ik eerst het bier opwarm scheelt me dat zomaar een uur loze opwarmtijd in de cooker. Ik weet dat het slowcooking is maar het moet wel nut hebben. Zet de slowcooker nu voor ca. 5,5 uur op high of zo'n 8 uur op low. Ook hangt het hier van het vlees of hoeveel tijd je precies nodig hebt.

Ik maak het een dag van te voren en als het dan gaar is laat ik het snel afkoelen en bewaar ik het in de koelkast. De tweede dag zitten de smaken er nog beter in en is het nog lekkerder. Haal voor het eten de laurierblaadjes en kruidnagels eruit. 


De rundvlees stoofschotel is heerlijk met rode kool (met wat kaneel) en gekookte aardappelen. Je zou er ook nog zelfgemaakte appelcompote of appelmoes bij kunnen serveren. 


Kindvriendelijk:
- Jazeker, laat dan het bier eruit.

Variaties: 
- Als je er geen bier in wilt verwerken kan je kiezen voor een kopje water of wat appelsap. 

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


2 opmerkingen:

  1. Dank je voor je heerlijke recepten. Gisteren gemaakt. Het is te lekker. Voor vanavond over de rode kool, dat wordt smullen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. Wij vonden het ook erg lekker bij de rode kool, perfecte combinatie.

      Verwijderen