woensdag 19 juli 2017

Rondje Den Haag voor foodlovers geschreven door een foodblogger

Enkele weken geleden ben ik met vijftien collega foodbloggers op stap geweest door centrum Den Haag. Anne-Marie van "My happy kitchen & lifestyle" had een speciale foodbloggerstour georganiseerd waar ik aan mocht deelnemen. Is dat leuk of leuk?

Als geborene in Scheveningen waar ik de eerste drie jaar van mijn leven heb gewoond kom ik eigenlijk mijn hele leven al met regelmaat in Den Haag. Ik kom er om te shoppen, over het strand te wandelen, mijn tandarts zit er en ik heb er ook een lange tijd gewerkt. Ik werkte er in verzorg- en verpleeghuizen en heb ook een jaar of tien thuiszorg gedaan bij ernstig zieke patiënten. Zo ken ik aardig wat wijken en buurten in Den Haag. Het grappige was dat ik tijdens deze foodtour slechts twee van de acht bedrijven kon. Weer veel ontdekt dus om nog eens naar terug te gaan.

In het centrum kom ik graag. Vanaf mijn huidige woonplaats Zoetermeer zit je er met de RandstadRail in een half uur en stap je midden in het centrum uit. Lekker makkelijk. Er zitten een aantal winkels waar ik dan graag even naar binnenloop zoals de supermarkt van Marks & Spencer, de grote So Low winkel en Søstrene Grene. En als mijn dochter erbij is dan kan natuurlijk The American Book Center niet voorbij gelopen worden daar zij heel graag Engelstalige boeken leest.


Wees voorbereid!
Hieronder staat een zeer grote lap tekst met flink veel verleidelijke foto's. 

Happy Tosti, Glorious Bastards en Cheeky Pie
Ons eerste verzameladres was Happy Tosti aan de Korte Poten. Ik was bewust iets vroeger vertrokken want ik had nog iets nodig in de Spuistraat en dat kon ik zo mooi combineren. Op tijd aangekomen waar ik meteen al een paar bekende gezichten zag (zo raar, als je elkaar alleen maar online gesproken hebt), kregen wij een uitgebreide uitleg waar het bedrijf voor staat. Dit van een zeer enthousiaste bedrijfsleider. Kort gezegd hebben de medewerkers in dit sociale lunchrestaurant een arbeidsbeperking en werken zij allen met veel liefde en passie in de horeca. De producten zijn zoveel mogelijk biologisch en van hoge kwaliteit. Wij hebben tosti's mogen proeven die echt super zijn (van die lekkere dikke boterhammen) en verteld werd dat ze natuurlijk nog veel meer verkopen als koffie, soepen, zelfgemaakte limonade en salades.

Happy Tosti is gevestigd in Den Haag maar ook in Leiden en Hoofddorp.


Na het gesprek van de bedrijfsleider waren wij er nog niet. Zoals je ziet staan er op de foto's ook bordjes met stukjes taart. Deze worden (helaas) niet verkocht door Happy Tosti maar wij mochten ze daar wel proeven! Ze waren meegenomen door Cheeky Pie die ook kwam vertellen over haar bedrijf. 


Elise van Cheeky Pie had een droom om op een leuke manier mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Omdat iedereen van taarten houdt is het idee ontstaan om taarten te combineren met een sociale werkplek. De sociale taart dus. En laat deze taart nu ook nog eens vegan en suikervrij zijn. Er zijn al al een aantal heerlijke taarten in de webshop te koop en wij mochten ze dus proeven bij Happy Tosti (yummy). Cheeky Pie is regelmatig op een evenement te vinden. Verder staat Cheeky Pie in de startblokken om een eigen bakkerij/lunchroom te openen! Wordt vervolgd dus.

In het midden zie je Rogier van Glorious Bastards. Ook hij mocht zijn woordje doen. Rogier maakt producten van groenten en fruit die eigenlijk al afgeschreven zijn om de meest rare dingen. Het model is niet goed, er zit een krasje op, de kleur is niet goed, dat soort dingen. Producten waar dus nog prima mee te werken is. Het gaat om de binnenkant, dat is wat telt, niet de perfectie! Momenteel werkt Glorious Basterds samen met een tomatenkwekerij en maken ze van die afgeschreven tomaten de heerlijkste chutneys, ketchup, tomatensoep en sappen. Ik zeg het uit ervaring want ik proefde de chutney en was verkocht.


Tijdens ons bezoek bij Happy Tosti (en later ook bij de andere bedrijven) stond ik natuurlijk met mijn iPhone in mijn handen maar wat een genot om te zien dat al je collega's diezelfde tik hebben. Bloggen zonder telefoon of fotocamera is er duidelijk niet meer bij. Vanaf de Korte Poten liepen wij via de Lange Voorhout naar de Dennenweg. Een leuke wandeling in een mooi gebied. Onderweg kan je aan de rechterkant een blik werpen op de Koninklijke Schouwburg dat één van de mooiste theaters is die ik ooit van binnen heb gezien. Iets verderop is het Escher Museum gevestigd. Daar ben ik vorig jaar zomer geweest. Echt een boeiend museum voor jong en oud. 

Delicious Sweetness
De Dennenweg bestaat uit veel exclusieve winkels en restaurants. Heb je dus geen zin in de meuk die je in elke stad tegenkomt ga daar dan zeker naartoe. Bijna aan het eind van de Dennenweg, aan de linkerkant, vind je de prachtige patisserie winkel van Delicious Sweetness. Ik keek mijn ogen uit wat daar allemaal voor zaligheden wordt verkocht. Kelly, die ooit begonnen is met online verkoop startte daar een jaar geleden haar winkel. Ze verkoopt de lekkerste macarons, eclairs en maakt de prachtigste bruidstaarten. Zo leuk dat iemand vanuit een hobby, een passie, een eigen onderneming is begonnen.
Terug gelopen over de Dennenweg, nu rechtsaf de Lange Voorhout op liepen we via de Molenstraat richting de Oude Molstraat. Natuurlijk wel eerst nog even toerist gespeeld bij Paleis Noordeinde. 

Hug the Tea
In de Oude Mol straat zit een heel oud bakkertje waar ik ruim 30 jaar geleden al broodjes haalde toen ik in dezelfde straat mijn opleiding voor ziekenverzorgende volgde. Ik vond het erg leuk om daar weer eens te lopen. Bracht meteen weer goede herinneringen naar boven. Iets verderop zit de winkel van Hug the Tea. Hug the Tea is een theewinkel waar biologische matcha thee geschonken wordt en waar je de theesoorten en toebehoren kunt aanschaffen. Matcha is groene poeder gemaakt van vermalen theebladeren uit Japan. De matcha thee is echt superfood en zit vol met antioxidanten. Het wordt op een speciale manier bereid om deze antioxidanten te kunnen behouden. De thee is dan ook zeer gezond voor je. Matcha verbetert onder meer je stemming en concentratie. Daarnaast is het heel goed voor het immuunsysteem en het stimuleert de vetverbranding. Van de matcha poeder worden ook zoetigheden gebakken als cake en macarons. Wij mochten proeven. Een beetje wennen maar niet verkeerd. Vooral een hele leuke ervaring om te zien hoe de thee gemaakt wordt. 
Via de Papestraat en de Plaats liepen wij verder. Als je zelf naar Hug the Tea gaat, loop dan ook even de Nobelstraat de andere kant op om aan het eind in de Torenstraat een ijsje te halen bij Florencia. Ik denk één van de bekenste ijssalons van Den Haag. 

Instock
Aan het eind van de Plaats zie je de Hofvijver liggen en een stuk van het Binnenhof. Rechts de Gevangenpoort onderdoor kwamen wij uit bij Instock op het Buitenhof. Yeahhh, een restaurant. Het was al laat op de middag en mijn mini maagje was aan het knorren.Instock is een stichting met als doel de voedselverspilling op de kaart te zetten. Een derde van alle voedselproductie wordt verspild. Dat begint al bij de producent, dan bij de supermarkt, de horeca en bij de consument. Niet alleen groenten met schoonheidsfoutjes maar ook brood van een dag oud, overschotten die geen eens de supermarkt hebben gehaald of overschot omdat de supermarkten teveel hebben ingekocht. Ook in restaurants is er veel voedselverspilling. Denk alleen al aan te grote porties op de borden of een schaaltje rauwkost wat bij iedereen wordt neergezet en niet opgegeten in de prullebak verdwijnt. Instock werkt met producten van de dag. Deze worden opgehaald bij een vishandelaar, vleesverwerker of krijgen ze via de supermarkt omdat het afgeschreven is. Deze producten zijn niet over datum maar zijn over. Eten weggooien kost niet alleen geld, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van voedsel is gestoken gaat verloren. Dat is zonde en daarom bereid Instock er de heerlijkste gerechten mee. 

Doordat Instock afhankelijk is van de producten die ze krijgen aangeboden hebben ze een wisselend dagmenu. Als kok moet je dan zeer creatief zijn. Wij kregen onderstaande kaasballetjes geserveerd. Nou, die gingen er goed in!


Je kunt bij Instock ontbijten, lunchen en dineren. Ze hebben ook een restaurant in Amsterdam en Utrecht. Verder kan je er natuurlijk terecht voor een drankje en zijn er regelmatig evenementen als een pubquiz en workshops. Als laatste vind ik het nog leuk om te vertellen dat Instock zelfgemaakte granola verkoopt en twee soorten biertjes. En.... ze hebben een kookboek op de markt gebracht met tips en recepten om de voedselverspilling tegen te gaan. Hierin staan technieken als inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Je begrijpt zeker wel dat dit boek op mijn verlanglijstje staat?


Hop & Stork
Vanaf Instock liepen wij door naar Hop & Stork, één van de winkeltjes waar ik al vaker 's-avonds voorbij was gelopen en verlekkerd voor de etalage had staan kijken. Wat een foodporn verkopen ze hier zeg! Chocolade, chocolade en nog eens chocolade. Heb ik al gezegd dat ik hou van chocolade? Ze verkopen van die flinke stukken breekchocolade in allerlei varianten. Ook koffie hoor en die is ook erg lekker want een week na de foodbloggerstour ben ik terug gegaan en heb ik daar heerlijk op het terras mijn favoriete latte macchiato gedronken. Met een klein glaasje chocolademousse erbij ipv een koekje, hoe leuk.

Ben ik nu heel gemeen als ik verder alleen maar foto's laat zien en niet zoveel meer vertel?

Eén ding nog, we mochten PROEVEN van al dit lekkers!
Amazing Oriëntal
Hop & Stork bevindt zich aan het begin van de Passage. Als je de Passage in loopt tot aan de kruising, zie je rechts Dok Cookware. Dit is een vrij grote kookwinkel. Misschien heb je Heel Holland Bakt gevolgd een paar seizoenen terug? Deze is toen gewonnen door Menno de Koning die daar toen werkte (misschien nog steeds).

Wij zijn niet bij Dok naar binnen geweest maar doorgelopen naar Amazing Oriëntal. Bij deze Aziatische supermarkt kom ik regelmatig. Lekker snuffelen tussen de kruiden, vreemde groenten en andere produkten waar ik er steeds meer van leer kennen. Ik ga alleen niet zo vaak naar dit filiaal (Grote Marktstraat). Vroeger ging ik naar het noodgebouw in Delft en nu ze de megamarkt geopend hebben in Ypenburg / Den Haag rij ik daar naartoe. Groot voordeel is dat de auto dan gratis voor de deur geparkeerd kan worden en ik dus niet hoef te sjouwen.

Bij Amazing Oriëntal werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een uitgebreide rondleiding. Ook mochten we proeven van een paar heerlijke hapjes. O.a. de choi sam. Kort gewokt en met wat oestersaus ging dat er goed in.
Als klap op de vuurpijl kregen we nog een tas mee naar huis gevuld met allerlei lekkere producten. Hieronder op de foto met de lekkernijen die we later in een tweede goodiebag meekregen (we zijn echt enorm verwend). Amazing Oriëntal heeft trouwens nog meer filialen in Nederland en je kunt er ook online winkelen.


Van Kleef
Via de Grote Marktstraat richting Prinsegracht en nog even een groepsfoto bij Haagse Harry, liepen we door naar de Lange Beestenmarkt. Daar zit van Kleef, een slijterij met een eeuwenoud museum erbij. Dat was meteen de laatste locatie waar we naartoe gingen dus er kon gedronken worden. Er kwamen verschillende hapjes op tafel en we kregen allerlei likeurtjes geserveerd om te proeven. Dit gepaard met verhalen van Fleur die het allemaal nog leuker maakte. Nu moet ik zeggen dat ik geen groot alcohol drinker ben en eigenlijk ook helemaal geen behoefte had om te gaan proeven maar eenmaal de salmiak likeur geproefd te hebben was ik om en ben ik nog een paar andere gaan proeven. Jeminee, dat was echt lekker. Bier en wijn krijg ik er niet in maar ik kocht zelfs twee flessen likeur voor thuis omdat ik het zo lekker vond. Naar van Kleef ga ik nog een keer naar terug met mijn man en vrienden want ik weet zeker dat zij ook heel graag deze aparte proeverij willen ervaren.

Zoals je hebt gelezen had ik een heerlijke dag en hoop ik dat ik je een beetje mee op reis heb kunnen nemen. Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Klik op de kaart voor de route


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag van een superleuke dag. Ik haal er nog steeds inspiratie uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je het hebt gelezen Tessa. Dank voor je reactie :)

      Verwijderen