zaterdag 4 maart 2017

Stevige chocolademousse wat je al met twee ingrediënten kunt maken

Eigenlijk maak je chocolademousse met chocolade, eiwitten en slagroom. Ik laat de eiwitten meestal weg. Het is namelijk zonder eiwitten ook ontzettend lekker en omdat ik veel met / voor ouderen werk vind ik het ook een stuk veiliger. Daarbij scheelt het ook tijd en hou je geen eigeel over. Ik laat hieronder verschillende variaties zien want je kunt er alle kanten mee uit.


Nodig (voor 3 kleine glaasjes mousse):
- 100 gram chocolade in blokjes 
- 200 ml slagroom, niet opgeklopt, ongezoet
- 30 ml (2 eetlepels) water

Ik vergeet bijna dat water eigenlijk ook een ingrediënt is maar dat heeft iedereen wel in huis dus dat zit wel goed. Qua chocolade mag je gebruiken wat je het lekkerst vindt. Van wit naar melk, naar puur maar ook hazelnoot, butterscotch, caramel sea salt. Ook kan je de mousse gemengd serveren. Halveer dan het recept en maak het twee keer. Vul onderin het glas de ene mousse en daarop de andere of meng de chocolade al tijdens het bereiden van de mousse.


Hoe je het maakt:
Maak de mousse minstens een paar uur van te voren, des te lekkerder wordt het. De chocolade stijft namelijk weer op tijdens het koelen en zo wordt de mousse steviger.

Zet een pannetje op met een laagje heet water. Zet daar een vuurvast schaaltje op. De bodem van die schaal mag het water niet raken. Schenk er de twee lepels water in met de chocolade. Laat de chocolade smelten met het water. Voeg het water niet naderhand toe want dan veranderd de chocolade in een stevige massa. 


Haal het schaaltje met gesmolten chocolade van de pan en laat iets afkoelen.   

Klop de slagroom op in een ruime kom. Het moet luchtig worden. Klop het niet te ver door anders krijg je boter. De slagroom is goed als het zeg maar de dikte van Griekse yoghurt heeft. Meng de afgekoelde chocolade door de slagroom zodra deze is opgeklopt. Als je dit met een spatel doet blijft de massa luchtiger. 

Verdeel de mousse over de glaasjes. Gebruik kleine glaasjes of neem grotere maar vul ze zeker niet te vol. De mousse is erg machtig. En nu het moeilijkst, zet de mousse voor minimaal twee uur in de koelkast. Het is leuk om de mousse te garneren met wat geschaafde chocolade. 

Variaties: 

Met aardbeien of ander vers fruit: 
Schep onderin het glas wat klein gesneden aardbeien en garneer met aardbei.Ook heerlijk met zelfgemaakte vruchtensaus


Met frambozensaus:
Neem een doosje diepvries frambozen (125 gram). Verwarm met een lepel water en naar smaak een lepel suiker en laat even doorkoken tot de frambozen een soort van sausje worden. Schep onderin het glas een lepel van de saus. Laat afkoelen en schenk de mousse erover. 

Met witte chocolade:
Onderin wat karamelsaus, witte chocolademousse en karamelpopcorn


Met sterke drank:
Gebruik in plaats van de twee lepels water, twee lepels sterkte drank. Deze mousse hieronder is gemaakt met pure chocolade en twee lepels zoete Spaanse likeur. Ook een crème likeur combineert goed met chocolade.


Koffiemousse:
Gebruik in plaats van water twee lepels sterkte koffie (espresso). Je kunt hier ook een zakje oploskoffie voor aanlengen.  

Met koekjes:
Breek wat lekkere koekjes door de mousse of verkruimel de koekjes en leg ze onderin het glas. 

Ik hoop je weer op wat ideeën gebracht te hebben.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




8 opmerkingen:

  1. Martha de Moré5 maart 2017 om 14:06

    Dit is echt niet goed voor me hoor, ik krijg hier waanzinnige ideeën van. Met mango, ananas, perzik, kiwi grrrrrrrrrr ik heb geen tijd hiervoor...........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt hier juist wel tijd voor want het is zo klaar, haha. Maar dat het niet goed voor je is.... 😀

      Verwijderen
    2. Martha de Moré5 maart 2017 om 14:28

      ;) ;) ik probeer hem uit te werken voor de slow cooker, en dan met karamel, wie weet een optie voor jou?????

      Verwijderen
    3. Persoonlijk vind ik het een beetje onzin om dit soort dingen in de slowcooker te maken omdat het er niet beter door gaat smaken. Maar verras me 😀

      Verwijderen
  2. Het water loopt mij nu al in de mond �� ik ga zeker een paar variaties maken. Bedankt voor je lekkere en vaak makkelijke recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al 'n paar keer gemaakt, simpel en lekker.dank je

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Makkelijk,snel en heel lekker,dank je

    BeantwoordenVerwijderen