woensdag 11 januari 2017

Zuurkoolstamppot met shoarma

Lang geleden toen ik nog thuis woonde (ruim 25 jaar geleden) at ik deze stamppot al. Het shoarmavlees was toen net in opkomst in Nederland en wie het had bedacht om te combineren met zuurkool weet ik niet maar vanaf het begin af aan heb ik het altijd een lekkere combinatie gevonden. Kort geleden kwam ik erachter dat de combinatie bij velen nog niet bekend is. Ken jij het al? 


Nodig (voor ca. 4 personen):
- ca. 400 gram shoarma
- 1 kilo kruimelige (stamppot) aardappelen
- 1 zakje zuurkool van 500 gram
- 2 beschuiten, paneermeel of panko
- handje geraspte kaas
- ca. 50 gram boter

Met ons gezin hebben wij genoeg aan bovenstaande hoeveelheid maar de hoeveelheden zijn zeer makkelijk aan te passen. Hou je over dan kan je het invriezen en eenvoudig weer opbakken of in de magnetron verwarmen. 

Bak het shoarmavlees in een klontje boter of olie tot het gaar is. Je kunt reepjes varkensvlees gebruiken maar ook kipshoarma. Wij kiezen voor een variant zonder paprika (kan ik niet tegen) maar dat mag er gewoon doorheen zitten en je mag er zelfs extra reepjes paprika aan toevoegen. Blus het vlees af met ca. 100 ml water. 


Kook ondertussen de aardappelen gaar. Voor wat extra smaak kan je een snufje zout of bouillonblokje toevoegen aan het water. 

Kook ongekookte zuurkool direct mee met de aardappelen. Gebruik je gekookte zuurkool, knijp dan het zakje leeg en voeg de zuurkool toe als de aardappelen zijn afgegoten. 

Als de aardappelen gaar zijn stamp je ze met de zuurkool door elkaar. Maak het wat smeuïger door er kookvocht aan toe te voegen of een klein scheutje melk. 



Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep het shoarmavlees door de stamppot met eventueel nog een beetje van de jus. Je kunt de jus ook apart houden en later op je bord erbij doen. 

Verdeel de stamppot over een ruime ovenschaal (dan krijg je lekker veel korst). Strooi er fijngeknepen beschuiten, paneermeel of panko over en strooi er wat geraspte kaas over. Leg er een paar blokjes boter op. Zet de schaal nu voor ca. 15 minuten in de hete oven tot de korst bruin en knapperig is. 



Kindvriendelijk:
Veel kinderen vinden dit erg lekker

Variatie:
- Voeg dus (extra) paprika toe
- Voeg voor een zoet accent een appel in blokjes toe
- Meng wat sambal door het vlees voor een pittiger smaak
- Bak uien mee met het vlees voor meer groenten
- Roer wat crème fraîche door de stamppot
- Maak laagjes van de schotel. Laagje shoarma, laagje zuurkool en dan aardappelpuree erop

Sperziebonen met shoarma is ook een lekkere combinatie.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


6 opmerkingen:

  1. Lijkt me een heerlijk gerecht voor een koude winterdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaa!! Ik maak dit al jaren (zeker 20...) met een variant, waarbij ik bij het vlees worteltjes in plakjes mee bak en vaak ook nog een rode paprika. Recent heb ik de zuurkool eerst ook gekookt met een appel in blokjes erbij. Was ook erg lekker. Ik kan door deze variant hier thuis eindelijk zuurkool eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zuurkool is zo heerlijk veelzijdig, wij vinden het ook erg lekker. Leuk die wortel erdoor voor wat meer kleur, ga ik onthouden.

      Verwijderen