woensdag 6 mei 2015

Heerlijke lasagne of cannelloni met verse spinazie

Het lijkt wel of ik verslaafd ben aan Pinterest want ik haal daar heel veel inspiratie vandaan. Veel gerechten die hier nog niet zo ingeburgerd zijn kom ik daar tegen en probeer ik dan uit met mijn eigen draai eraan. Ik lees de recepten vluchtig door en ga dan met mijn eigen kruidenmix en producten aan de slag wat ik in huis heb. Zo ben ik laatst tot deze fantastische spinazierolletjes gekomen.

Ik moet wel zeggen dat ik er de eerste keer netjes rolletjes van heb gemaakt en dat ik het erna een paar keer heb gemaakt als "gewone" lasagne. Eigenlijk omdat dat minder werk is en het qua smaak en beleving weinig verschil maakt. Als je visite krijgt zijn de rolletjes wel heel erg leuk om te maken omdat het er weer eens anders uitziet. Hieronder beide recepten.


Nodig (voor ongeveer 4 personen, eventueel met een groene salade erbij):
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 1 grote kipfilet in hele kleine stukjes gesneden
- 700 - 900 gram verse spinazie
- 1 pakje (250 gram) verse lasagnebladen
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 ei
- 1 flinke theelepel harissa of sambal manis
- 200 gram neutrale roomkaas
- geraspte kaas
- Italiaanse kruiden
- bouillonblokje
- peper, zout, paprikapoeder

Ik gebruik lasagnebladen uit de koeling van de supermarkt. De gedroogde lasagne onttrekt teveel vocht en dan zou je meer saus nodig hebben.


Zo maak je de lasagne:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een pan. Schenk daar de blikjes tomatenblokjes in leeg en breng op smaak met een bouillonblokje, een flinke lepel (of twee) Italiaanse kruiden, peper en zout. Laat een minuut of tien zachtjes koken.


Bak in een andere pan de kipstukjes aan en fruit ui en knoflook mee. Doe de gewassen spinazie erbij en laat deze slinken. Is de spinazie erg grof, knip het dan wat fijner met een schaar.



Meng de roomkaas, het ei, peper, zout en wat paprikapoeder door elkaar in een kom. Voeg dit toe aan het spinaziemengsel. Mocht de spinazie heel veel vocht hebben afgegeven dan kan je het eerst nog even uit laten lekken in een vergiet. 


Breng het spinaziemengsel op smaak met Italiaanse kruiden en maak het naar behoefte wat pittiger met harissa of sambal. 

Neem een grote ovenschaal en schenk daar de helft van het tomatenmengsel in.


Leg er vier lasagnebladen op. Mochten deze elkaar raken omdat de schaal iets te klein is, leg er dan wat saus tussen. 


Verdeel de helft van het spinaziemengsel over de lasagnebladen. 
Leg hier weer vier lasagnebladen op. Herhaal dit en eindig met een laag tomatensaus. 

Strooi er geraspte kaas over en zet de schaal voor ca. 20 minuten in de oven.  



De cannelloni:
Met dezelfde ingrediënten kan je ook de cannelloni maken. Canellonni zijn opgerolde lasagnebladen met een vulling ertussen. Begin ook met het verwarmen van de oven en het vullen van de schaal met de helft van de tomatensaus. 


Verdeel het spinaziemengsel over de lasagnebladen en rol deze op. Leg ze met de vouwnaad in de saus. Op de foto zie je dat ik er ook nog stukjes mozzarella tussen heb gerold maar dat is overbodige luxe (wel lekker natuurlijk). 



Schenk de resterende tomatensaus over de rolletjes en verdeel er wat geraspte kaas overheen. De bladen moeten in z'n geheel bedekt zijn. Ik had dat niet gedaan en toen werden de zijkanten wat droog. Heb toen halverwege de baktijd de tomatensaus wat meer verdeeld over het geheel. Bak de cannelloni (lasagne roll-ups) ook in ca 20 minuten mooi gaar en bruin. 




Variatie: 
- Diepvries spinazie a la creme is een goeie vervanging als verse spinazie onbetaalbaar is maar wij zijn van mening dat het met verse spinazie wel vele malen lekkerder smaakt.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer Italiaanse gerechten





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

15 opmerkingen:

  1. Dit recept ga ik eens uitproberen, krijg al trek als ik het zie :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben 'm nu aan het maken. Zeer benieuwd want 1 is niet dol op pasta en de ander niet op spinazie!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu maak je mij heel erg nieuwsgierig hoe ze het gevonden hebben.

      Verwijderen
  3. Vegatarische variant? Alleen kip weglaten of nog andere tips ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kip weglaten en Groentenbouillonblokje gebruiken. De kip doe ik er vooral door voor de beet maar zal je verder niet echt missen. Als je het lekker vindt kan je wat royaler met de kaas zijn.

      Verwijderen
  4. Lekker hoor Manon! De benodigdheden staan al op m'n boodschappenlijstje :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook ik snuffel dagelijks op Pinterest en daar vond ik dit recept. Het krijgt een dikke tien, de monsters hebben ervan gesmuld. Ik zie op je website dat je nog veel meer kindvriendelijke recepten hebt. Ik ga ze uitproberen. Ben nu al fan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je tien :). Veel succes met de andere recepten, er staat zeker weten nog erge lekkere dingen tussen waar de kinderen van gaan smullen.

      Verwijderen
  6. Kwam je recept tegen en ga het zeker volgende week maken ziet er erg lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kwam je recept tegen en mijn zoon en schoondochter kwamen eten en ook mijn kleindochter van twee.Dus jou recept gemaakt de lasagne variant nu wij vonden hem verschrikkelijk lekker en mijn kleindochter heeft zitten smullen.Lekker met die verse spinazie er in.Bedankt Marlon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel graag gedaan. Dank voor je feedback en fijn dat het zo goed heeft gesmaakt.

      Verwijderen