zaterdag 16 september 2017

Romige champignonsoep

Om deze soep te maken is het handig om eerst het maken van een basissaus onder de knie te hebben. Met een basissaus bedoel ik het maken van een saus door middel van een roux. Op deze blog heb ik het al eens beschreven. Als je zo'n saus eenmaal weet te maken kan je daar volop op variëren en zo heb ik er onlangs een champignonsoep mee gemaakt. Deze was meteen goed gelukt en daarom deel ik het graag hier zodat jij er ook van kunt genieten.


Nodig (4 flinke kommen): 
- 400 / 500 gram kastanje champignons
- 45 gram boter
- 45 gram bloem (drie eetlepels)
- 2 uien, fijngehakt
- 1 flinke teen knoflook, fijngehakt
- 2 bouillonblokjes
- 500 ml melk
- ca. 500 ml water
- zout
- peterselie
- scheutje sherry, optioneel

Ik gebruik kastanje champignons omdat daar wat meer smaak aan zit. 

Zoals ondertussen denk ik wel bekend is gebruik ik in veel gerechten uien en knoflook. Zo hier dus ook weer. Hou je er niet van dan kan je het eruit laten. 

Begin met het smelten van de boter. Voeg de uien en knoflook toe en laat zachtjes fruiten tot de uien glazig gaan zien (dit duurt een paar minuutjes). Deze mogen niet bruin worden, dan krijg je bruine soep en dat wil je niet. Ik heb hier ook al wat peterselie toegevoegd daar ik die samen met de uien in mijn hakmolen had gedaan. 


Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in stukjes of schijfjes (heel handig met een ei-snijder). Ik haal zelf altijd de steeltjes eruit voordat ik ze ga snijden. Champignons moet je niet wassen in een bak water anders trekt er vocht in en zijn ze minder smakkelijk. Je kunt ze wel schoonborstelen of heel kort afspoelen. 


Als de uien glazig (zachter) zijn voeg je de bloem toe aan het mengsel. Laat deze ook onder voortdurend roeren in een paar minuten garen zodat je geen meelsmaak krijgt. 


Voeg dan in één keer de melk toe. Blijf roeren tot je voelt dat de soep gaat binden. Voeg dan water toe tot de gewenste dikte van de soep is bereikt. Je kunt altijd achteraf nog wat extra water toevoegen. 


Voeg de champignons toe en laat de soep een minuut of 15 zachtjes pruttelen. Door het te laten pruttelen trekt de smaak van de champignons in de soep. Breng de soep op smaak met de bouillonblokjes en evt. nog een snufje zout. Om het extra lekker te maken kan je nog een scheutje (of twee) sherry toevoegen.

Ik heb tot op heden kipbouillonblokjes gebruikt. Bij het plaatsen van deze blog op Facebook kreeg ik de tip van bospaddestoelenbouillonblokjes (AH) die een heerlijke intense champignonsmaak geven.


Proef of de soep goed naar champignonsoep smaakt. Ik had in eerste instantie te weinig champignons gebruikt waardoor ik het meer een crèmesoep vond met stukjes champignon. Ik heb toen een gedeelte van de champignons eruit gehaald en de staafmixer in de soep gezet. Zo werden de rest van de champignons kleiner en proefde je per hap beter de champignons. De grotere champignons daarna weer toegevoegd. De hoeveelheid ondertussen in dit recept aangepast. 

Serveer de soep met extra peterselie.


Variatie:
- Gebruik vegetarische bouillonblokjes voor een vegetarische soep
- Door minder vocht te gebruiken heb je een heerlijke champignonsaus
- Gebruik gemengde paddestoelen
- Voeg uitgebakken spekjes of blokjes ham toe
- Maak de soep wat pittiger met bijvoorbeeld cajunkruiden

Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten