woensdag 14 oktober 2015

Het is geen originele kip tandoori, geen tikka masala maar wel een super gerecht

Van Wikipedia: 
* Een tikka is een Indiaas gerecht dat bestaat uit gemarineerd vlees dat vervolgens gebakken of geroosterd wordt. De meest bekende tikka is Kip Tandoori.
* Het woord tandoori komt van het woord tandoor, dat kleioven betekent.
* Tandoori masala is een saus.
* Kip, Chicken Tandoori is een gerecht met kippenpoten, gemarineerd in tandoorisaus. 

Wat ik hier heb gemaakt heeft geen naam maar is spontaan ontstaan. Nu al twee keer gemaakt en de pan gaat steeds schoon leeg terwijl ik de hoeveelheden al had aangepast. Wij noemen het voor het gemak wel tandoori kip. 


Nodig (voor 4 flinke eters):
- 600 gram kippendijen (of kipfilet, of kippenpoten)
- 6 tomaten, ca 500 gram
- 3 flinke uien
- 3 tenen knoflook
- stukje gember ongeveer net zo groot als flinke teen knoflook
- 200 gram tuinerwten of doperwten uit de diepvries
- 1 blikje tomatenblokjes
- 200 ml crème fraiche
- 50 ml yoghurt
- 3 flinke eetlepels tandoori kruiden (toko, Silvo)
- bosui (optioneel)
- zo nodig bouillonblokje
- (gele) rijst
- brood

Snijd de kippendijen in twee of drie stukken. Mogen grote stukken blijven. Meng met de yoghurt en 1 tot 2 flinke eetlepels tandoorikruiden. Laat een paar uur intrekken in de koelkast

 

Snijd de uien fijn, pers de knoflook en de gember en snijd de tomaten in stukjes.

Bak de kip aan in een beetje olie. Haal uit de pan en fruit in dezelfde pan de uien, knoflook  en gember. 

Voeg de tomatenstukjes en het blik tomaten toe, roer de crème fraiche erdoor en breng aan de kook. Voeg de kip toe en laat nu ruim een uur smoren met deksel op de pan.

 


Haal het laatst kwartier de deksel van de pan zodat de saus kan indikken. Voeg dan de laatst vijf minuten de erwtjes toe en laat garen in de saus. Voor extra smaak en kleur kan je nog wat fijngesneden bosui toevoegen. 

Proef nu de saus en  breng op smaak met extra tandoorikruiden en zo nodig een blokje bouillon.

 

Eet de saus met (gele) rijst en brood. Hier Turks brood, erg lekker erbij. 


Ik heb de saus en rijst apart geserveerd per bord in mini pannetjes. Deze pannetjes ooit gekocht. Te leuk om te laten staan maar ze zijn eigenlijk te klein en daardoor onhandig in gebruik. Doordat ik ze maar heel af en toe gebruik wordt dit gerecht wel als een extra feestelijk gezien als ik ze erbij pak. Uiteindelijk hebben ze nog bij geschept uit de schalen voordat ze genoeg hadden. 



 En je kunt het natuurlijk ook gewoon op het bord opscheppen.


Kindvriendelijk: 
- Tandoori kruiden zijn pittig. Het zal per kind verschillen of ze dit waarderen. Het hangt er ook vanaf hoeveel kruiden je gebruikt in het gerecht. De rijst en het brood maken het geheel wat milder. 

Note:
- Voor 4 personen kan je in principe met 400 gram kip af maar omdat het bij dit gerecht om de kip draait gebruik ik meer. 
- Gebruik je nog meer kip, ik had laatst 800 gram, dan hoef je de rest van de ingrediënten niet aan te passen. Gebruik hooguit iets meer yoghurt om te marineren. 
- De tandoorikruiden kocht ik bij een toko. Ik ben aan het experimenteren voor een zelfgemaakt mengsel, maar is me nog niet gelukt. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

6 opmerkingen:

  1. Hallo Marlon, ik ben erg benieuwd naar jouw versie straks van de tandoori kruiden! Hoe zou jij trouwens dit gerecht in de slowcooker maken?
    Groetjes uit Harderwijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Gerda, het lijkt me geen probleem in de slowcooker maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen heb en er dus geen ervaring mee heb. Misschien iemand anders?

      Verwijderen
  2. Dit is een overheerlijk recept voor herhaling vatbaar echt een aanrader

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ontzettend lief dat je dat laat weten, het is hier ook echt een favoriet gerecht :).

      Verwijderen
  3. heb dit recept gemaakt heb er alleen Champions en paprika bij gedaan
    maar zeker lekker beter als uit een pak

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om er op die manier weer een eigen draai aan te geven, zal zeker gesmaakt hebben.

    BeantwoordenVerwijderen