vrijdag 28 juli 2023

Kipsmoor met ketjap, kokos en courgette in de braadpan of slowcooker

Dit kipgerecht is ontstaan nadat ik de vraag kreeg om rendang ketjap te maken. Ik had toen niet veel tijd om rundvlees te garen dus ben ik een variant met kip gaan maken. Ondertussen heb ik het recept verfijnt en voeg ik er extra groenten aan toe. Voor deze simpele schotel heb je niet veel verschillende ingrediënten nodig en je kunt er voor kiezen om het in een braadpan te laten sudderen of in een slowcooker. 


Nodig (ca. 6 personen): 
ca. 600 gram kipfilet
2 of 3 flinke uien
4 tenen knoflook
stukje gember van ca. 1cm
400 ml kokosmelk (crème)
ca. 150-200 ml ketjap manis
ca. 50-100 ml sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel sambal
ca. 1 theelepel 5 spices kruiden
1 courgette in halve ringen, optioneel
1 broccoli, optioneel
erwtjes, optioneel
rijst

Lees het recept eerst helemaal door. Ik heb onderaan nog wat tips om het in de slowcooker te bereiden. De kipsmoor is geschikt voor 4 tot 8 personen, ligt eraan hoeveel vlees je wilt eten. Als je meer kip wilt gebruiken dan hoef je de hoeveelheid saus niet aan te passen. Ik gebruik gerust een kilo kip en dan vries ik de rest in. Je kunt de smoor ook vegetarisch maken, ook dit staat onderaan bij de tips. 

Snijd de kipfilet in grove stukken. Snipper de uien en hak de knoflook en gember fijn.
Bak de uien aan, voeg knoflook en gember toe. Schenk de kokosmelk in de pan en voeg ketjap, sojasaus, gembersiroop en sambal naar smaak toe. De hoeveelheden hierboven zijn bij benadering. E.e.a. hangt af van de zoetigheid van de ketjap en de pittigheid van de sambal. Begin met minder dan kan je er altijd nog iets bij doen. Breng verder op smaak met 5 spices kruiden. 

Proef of de smaak van de saus naar wens is. Leg de stukken kipfilet en de saus en laat ca. 1 uur tegen de kook aan smoren. De kip is dan vol van smaak en lekker zacht geworden. Doe een half uur voor het eind de courgetteschijfjes bij de kip. Voor wat extra groenten heb ik vlak voor het opdienen ook nog een handje diepvrieserwtjes erdoorheen geroerd. Zo koken ze niet helemaal gaar en blijven ze lekker knapperig. 


De kipsmoor is heerlijk bij rijst. Om nog meer groenten erbij te eten kook ik broccoliroosjes en hak ik de steel van de broccoli fijn in een multihakker en voeg ik die toe aan de rijst. Je kunt de kip ook prima eten met sperzieboontjes, bimi (asperge broccoli) of paksoi. 

Wij vinden de kip de tweede dag het lekkerst, dan is de smaak er nog beter ingetrokken. 

Slowcooker: 
Wil de de kip dezelfde dag nog eten? Maak het dan in de slowcooker. Daar zit het een langere tijd in waardoor de smaak intenser wordt. Begin met de uien, knoflook en gember in slowcooker. Voeg dan de overige ingrediënten toe uitgezonderd de courgette en kip. Proef de saus en voeg de kip toe. Zet de slowcooker een uur of vier op low. Voeg ook het laatste half uurtje de courgette toe. Is de saus te dun laat dan de deksel eraf zodat het iets kan indampen.  
 
Tips: 
  • Gebruik nasikruiden in plaats van 5 spices kruiden. Beiden niet in huis? Neem dan een blokje (kip)bouillon.
  • Voeg champignons toe aan de saus.
  • Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet.
  • Gebruik vega kipstukjes of een andere vleesvervanger.
  • De kipsmoor is goed in te vriezen.
  • De kipsmoor is ook lekker zonder courgette.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten