donderdag 3 december 2020

Provençaalse kip met tomaten en geitenkaas

Hèhè, ik heb eindelijk weer een nieuwe recept voor je. Heb er nog veel meer maar kom amper aan het uitwerken toe, sorry. Dit recept maakte ik al op mijn werk en heb ik nu thuis ook al meerdere keren op tafel gezet. Het is ontzettend eenvoudig om te maken. Bijna alleen wat snijwerk, de rest doet de oven. Ook qua hoeveelheden is het ideaal want je kunt het heel eenvoudig aanpassen. Ook handig als je het voor een grote groep wilt maken. Gek op tomaat, dan voeg je wat meer toe. Niet zo'n fan van geitenkaas, dan neem je daar wat minder van. Ik zal de basis voor je beschrijven. 


Nodig (ca. 4 personen):
ca. 600 - 800 gram kipfilet in flinke stukken
ca. 400 - 600 gram tomaten in stukken
ca. 200 - 300 gram geitenkaas met korst in halve plakken
ca. 2 eetlepels Provençaalse kruiden
2 tenen knoflook uitgeperst
1 kleine rode ui in stukjes
snuf zeezout en snuf chilipeper (cayenne, pull biber)
ca. 400 gram (kastanje) champignons, optioneel
stuk winterpeen in plakjes, optioneel
2 lepels olijfolie

Bovenstaande hoeveelheden hangen af van je eetlust en van wat je erbij eet. Ik maak gerust wat meer, de rest is de volgende dag koud ook erg lekker.

Neem een kom en schenk daar de olie in. Meng deze met de Provençaalse kruiden, geperste knoflook, chilipeper en zout. 

Snijd de kip in stukken en meng met stukken tomaat en rode ui door het oliemengsel. Schep over in een schaal. Verdeel stukjes geitenkaas over het kipmengsel en zet de schaal ca. 30 minuten in een voorverwarmde (hetelucht)oven op 180 graden. Omdat ik een grote struik met rozemarijn in de tuin heb staan gaat er vanzelfsprekend nog een tak verse kruiden bovenop. Als de geitenkaas te donker wordt dan kan je de schaal afdekken met aluminiumfolie. 

Het is lekker om wat wortel toe te voegen. Snijd deze niet te dik, anders is het niet op tijd gaar. Champignons kan je ook in stukken toevoegen. Zelf bereid ik die het liefst apart op deze manier. Ik bak ze dan in olie met knoflook en Provençaalse kruiden. 

Op bovenstaande foto zie je de schotel in een aluminium wegwerpbakje. Dit was omdat ik het voor iemand anders maakte. Normaliter pak ik gewoon een ovenschaal die ik binnen handbereik heb. 

Hier maakte ik het zelfs op een grote bakplaat en direct met champignons erbij. 


De kip is lekker met rijst, brood of aardappelpuree. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten