dinsdag 1 september 2020

Broodje met witlof, appel, gerookte kipfilet en augurk

Ik ben gek op witlofsalade. Deze eten wij bij de warme maaltijd, als lunchsalade of bij de barbecue. Tegenwoordig maak ik ook regelmatig een broodje met witlofsalade. Het broodje beleg ik dan met vrijwel dezelfde ingrediënten maar deze laat ik grover en bouw ik in laagjes op. Het ziet er dan fantastisch uit en het smaakt echt super lekker. 


Nodig: 
- 4 Italiaanse bollen of 1 rond Turks brood 
- 1 grote stronk witlof
- 1 appel (Jonagold), in kwarten en dan in dunne plakjes gesneden
- ca. 250 - 300 gram gerookte kipfilet, in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels augurkblokjes
- handje walnoten
- 1 stengel bosui en/of rode ui
- sausje: 3 eetlepels yogonaise, 1 eetlepel piccalilly, 1 theelepel mosterd 

Zoals je ziet noem ik Italiaanse bollen of een Turks brood. Een tijgerbolletje, pistolet of stokbrood is natuurlijk ook prima. De ingrediënten zijn bij benadering, als ik overhoud snijd ik het klein en daar maak ik dan een losse salade van die we de volgende dag opeten. 

Maak een sausje van yogonaise (mayonaise of frietsaus mag ook), piccalilly en mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Voor de afwisseling is wat kerriepoeder erdoor ook erg lekker. 

Neem de onderste helft van het brood. Lepel er wat saus naar wens op. Haal de harde kern uit de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de witlof in dunne reepjes en verdeel over het brood. 

Leg wat dunne plakjes rode ui op de witlof. Deze stap mag je overslaan, al maakt het 't wel nog lekkerder. 

Rangschik de gerookte kip en appelplakjes door elkaar op de witlof. 

Druppel nog een beetje saus over de kip / appel zodat de topping beter blijft liggen. 

Maak het broodje af met stukjes augurk, walnoot en ringetjes bosui. 


Doe de tweede helft van het brood erop en steek er een prikker in. Heb je een Turks brood, snijd deze dan in punten en in elke punt een prikker. 


Variatie:
Net als bij de witlofsalade kan je variëren met de ingrediënten. Gebruik ham in plaats van gerookte kip, laat het vlees in z'n geheel weg, leg er plakjes gekookt ei op, maak een honing mosterdsaus


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten