zaterdag 6 juni 2020

Pasta met tomatensaus uit de oven

Wij eten graag pasta en dan het liefst steeds op een andere manier. Zo heb ik altijd verschillende soorten pasta's in huis en is mijn saus ook steeds weer anders. Deze pasta met saus uit de oven doet het altijd erg goed. 



Nodig (ca. 3 personen):
- 250 gram verse pasta
- 500 gram tomaten in blokjes gesneden
- 2 uien gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 pakje passata (gezeefde tomatensaus, 500 ml)
- 150 ml kookroom
- 150 gram ham
- 100 gram geraspte kaas
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- zout, sambal, ketjap, olie

Zoals je zit gebruik ik verse pasta. Deze kan je vinden in het koelschap van de supermarkt. Ik gebruik verse pasta omdat deze minder vocht opneemt tijdens het garen. Voor deze schotel is een gevulde pasta lekker (perline, tortelloni, ravioli maar je kunt ook een wat grovere ongevulde pasta nemen als tagliatelle of fusilli). Je kunt er ook voor kiezen om met deze saus en lasagnebladen een lasagne te maken. 

Fruit de uien aan, voeg de knoflook toe. Voeg de tomaten toe, en bak even mee. Voeg dan de saus toe en een half pakje (zo'n 200 ml) water. Laat een kwartiertje zachtjes sudderen zodat de tomaten gaar kunnen worden. 

Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. 

Als de saus gaar is breng je het op smaak. Voeg Italiaanse kruiden toe, een theelepeltje sambal, een klein scheutje ketjap en desgewenst nog wat zout. Pesto erdoor maakt het ook lekker. Proef! Maak de saus romiger door er kookroom aan toe te voegen. Voeg in reepjes (blokjes) gesneden ham toe en meng de saus met de pasta. 

Laat de pasta een paar minuten garen in de saus totdat je ziet dat het bijna gaar is. Roer af en toe om. De gemiddelde kooktijd van deze pasta is maar 6 minuten. Je kunt deze stap ook overslaan en de pasta dan tien minuten langer in de oven laten garen. 

Breng de pasta over in een ovenschaal en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas. Zet de schaal nog een minuut of 10 in de oven totdat de kaas is gesmolten en een mooi kleurtje heeft.



Variaties:
- In plaats van ham kan je ook kip of gehakt meebakken met de uien. 
- Laat de ham weg voor een vegetarische schotel.
- In plaats van kookroom kan je ook slagroom toevoegen of crème fraîche.
- In plaats van verse tomaten kan je een blikje met tomatenblokjes gebruiken. 
- In plaats van passata kan je 500 gram extra tomaten toevoegen. Bak eventueel eerst een paar eetlepels tomatenpuree mee met de uien voor een betere tomatensmaak. Is de saus te dik voeg dan nog wat extra vocht toe. 
- Voor extra groenten kan je champignons, paprika of een Italiaanse groentepakket toevoegen aan de uien. Je kunt ook een salade serveren bij de pasta.  
- Gebruik je droge pasta kook deze dan even voor.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met pasta




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit!
    Het is pas half 9 's morgens, maar ik krijg er nu al zin in😊

    BeantwoordenVerwijderen