zondag 27 maart 2022

Hartige taart met witlof, brie en pecannoten

Vorige week bakte ik meerdere hartige taarten voor een verjaardag en plaatste ik de foto's op mijn Instagram account. Ik kreeg de vraag naar het recept van deze hartige taart met witlof en zodoende heb ik besloten om het meteen maar uit te werken. De foto had beter gekund maar ik was niet van plan om het recept te plaatsen dus ik had er niet veel aandacht aan besteed.   


Nodig (8 tot 12 punten): 
- vers quichedeeg geschikt voor hartige taart
- 2 stronken witlof
- 200 gram brie
- 2 grote of 3 kleinere eieren
- half bakje crème fraîche (of Griekse yoghurt)
- handje pecannoten of walnoten in stukjes gehakt
- handje kleine tomaten, optioneel
- halve rode ui, bieslook of bosui, optioneel
- peper, zout
- honing

Snijd de witlof in de lengte doormidden en haal de harde kern eruit. Verwijder de minder mooie blaadjes van de buitenkant. Snijd de witlof in dunne repen. Breek of hak de pecannoten in kleinere stukjes. Snijd de brie in dunne plakken. 

Snijd de tomaten doormidden. Knip wat bieslook (of bosui) fijn of snijd een kleine rode ui in ringen. Deze stappen mag je overslaan maar geeft extra smaak en kleur aan het gerecht. 

Klop de eieren op met een paar lepels crème fraiche (ik gebruik ongeveer 100 ml). Breng op smaak met peper en zout. 

Bekleed de bakvorm met het deeg. Ik gebruik een rol met vers quichedeeg die je zowel voor hartig als zoet kunt gebruiken. Ooit kocht ik een verkeerde rol die alleen geschikt was voor zoet, let daar dus op. Het deeg zit op bakpapier en kan je met papier en al in je bakvorm leggen. Knip het teveel aan bakpapier aan de zijkanten eraf.

Je kunt ook een bakvorm invetten en bedekken met plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart. Deze zijn bevroren en moet je eerst ontdooien. Zie foto bij het basisrecept

Zet de oven aan op 180 graden. Ik heb een hete lucht oven. Bij gebruik van bladerdeeg moet je wat gaatjes in het deeg prikken. Deze bak je af op 200 graden dus dan mag de oven iets heter. 

Nu ga je de bakvorm vullen. Verdeel de witlof over de bodem. Schenk hier het eiermengsel overheen. Ik gebruik hier minder eieren dan dat je van me gewend bent maar het gaat erom dat de witlof een geheel wordt en de taart niet uit elkaar valt bij het aansnijden. Smeer met een bakkwastje ook de randen van het taartdeeg in zodat deze mooi gaat kleuren in de oven. Verdeel de brie, pecannoten en tomaten over de witlof. Volgorde maakt niet uit. Het is leuk om als laatste ui of bosui erover te verdelen omdat het er dan nog aantrekkelijker uitziet. De randen van het deeg kan je nog iets over de vulling terugleggen om het er wat robuuster uit te laten zien. 

Bak de quiche in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. Als het ei is gestold dan is het goed. 

Sprenkel nu voor een extra lekkere smaak wat honing over de quiche. Eet de quiche heet, lauwwarm of koud. Heb je over, laat het dan afkoelen, bewaar in de koeling en warm het dan in ca. 10 minuten weer op op 160 graden. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten