vrijdag 9 maart 2018

Tomatensoep met mascarpone, zongedroogde tomaatjes en basilicum

Vandeweek heb ik deze tomatensoep gemaakt met mascarpone en zongedroogde tomaatjes. Je kent het vast wel vanuit zo'n pak. Voordeel is dat je nu weet wat erin zit en dat je het nog meer aan kunt passen naar eigen smaak.


Nodig (voor ca. 2,5 - 3 liter):
- 1 kilo verse tomaten in stukjes of 2,5 blikje tomatenblokjes 
- 0,5 blikje tomatenpuree (2 eetlepels)
- 2 uien (wit en/of rood)
- 1 teentje knoflook
- 250 gram mascarpone
- ca 75 gram zongedroogde tomaten op olie
- ca. een kwart blaadjes van een basilicumplant
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 dessertlepel pesto, optioneel
- 1 dessertlepel harissa of sambal, optioneel
- scheutje ketjap naar smaak
- beetje olie
- croutons, optioneel
- staafmixer

Ik gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze constant van smaak zijn maar verse tomaten is natuurlijk ook prima. Om niet met restjes te blijven zitten kan je ook het derde blikje helemaal gebruiken. Dit zal qua smaak niet zo heel veel uitmaken.

Snijd de uien grof en hak de knoflook fijn. Fruit aan in een beetje olie en laat een minuut of tien zachtjes opstaan, ze worden dan iets zoeter. Voeg dan de tomatenpuree toe en fruit aan zodat deze kan ontzuren.

Voeg de tomatenblokjes toe. Als je ze uit blik gebruikt, vul dan het blikje met water zodat je ook de restjes meepakt. Vul de soep aan met zo'n 1,5 liter water. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken.

Voeg mascarpone en de basilicumblaadjes toe aan de soep. Spoel de zongedroogde tomaten af en houd er een paar achter. Voeg ook toe aan de soep. Zet nu de staafmixer in je pan en laat draaien tot alles lekker fijn is geworden. Je ziet de soep nu ook van kleur veranderen van donkerrood naar bijna oranje. 

Hier zie je de soep nog voordat de staafmixer erin ging:


Hak de achtergebleven tomaatjes in stukjes en voeg ook toe aan de soep. Dit geeft een beetje structuur aan het geheel. Je kunt ook nog wat basilicum in reepjes door de soep roeren als je dat wilt.

Laat de soep nog heel even zachtjes koken. Breng op smaak met bouillonblokjes, pesto, en een scheutje ketjap. Voeg voor een beetje pit een lepeltje sambal of harissa toe.

Serveer de soep met verse basilicum en/of wat croutons.

Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



 Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

2 opmerkingen:

  1. Een heerlijke soep die simpel te maken is in een korte tijd. Deze komt in mijn receptenboek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn er ook groot fan van, leuk dat je het hebt gemaakt.

      Verwijderen