zondag 18 februari 2018

Haverkoeken met appel, karamel, gedroogd fruit, noten of chocolade

Sinds een poosje heb ik haverkoeken ontdekt. Die met appel en kaneel van bakkerij 't Stoepje maar ook de voorverpakte van de AH en de Hema. Te lekker en wat is dan nog leuker om ze zelf proberen na te maken. Nou is dat me niet helemaal gelukt maar ik heb ondertussen wel een recept samengesteld waarbij ik niet meer zo nodig koeken hoef te kopen want deze zijn ook verrukkelijk. Ik heb ze nu al meerdere keren gemaakt met appel en kaneel maar laatst heb ik ze ook gemaakt met gezouten caramelcrispy's en chocoladechuncks erdoor. Tegenwoordig maak ik zelfs extra deeg wat ik los tot kruimels bak. Vaak gooi ik daar dan nog wat extra noten doorheen en wat cranberry's. Deze kruimels snoepen wij tussendoor weg maar kan je ook gebruiken i.p.v. muesli door wat yoghurt of kwark.


Nodig: 
- 125 gram boter (roomboter of margarine naar keus)
- 125 gram suiker
- 125 gram bloem
- ca. 250 gram havermout
- 1 ei
- snufje zout
- appel, noten, gedroogd fruit, stukjes chocolade, karamel

Voordat ik tevreden was over het recept heb ik meerdere varianten geprobeerd. Zo heb ze gemaakt met zelfrijzend bakmeel, bloem en roggebloem. Ik heb grove en fijne havermout gebruikt wat qua beet of smaak niet uitmaakt. Ik heb grote en kleine koeken gebakken en ik heb de koek als een soort van plaatkoek gebakken. Dat laatste was het niet, de koek bleef van binnen te zacht en juist dat knapperige vind ik zo lekker.


Wat mij tot nu toe het beste bevalt is de koeken in een ring te doseren en dat af te bakken. Ze zijn dan allen even breed en hoog. Is vooral ook erg leuk als je de koekjes cadeau wilt doen. Ik gebruik hier een metalen bakring voor van ca. 7 doorsnee. Daar doe ik twee flinke eetlepels deeg in en dat verdeel ik over de ruimte. Als je geen ring hebt kan je ook balletjes draaien en deze platdrukken.


Hoe je ze maakt:
- Smelt de boter. Doe ik in de magnetron maar kan ook in een pannetje. Laat niet bruin worden. Laat daarna iets afkoelen zodat het ei niet gaat stollen.
- Meng de suiker met de boter en roer de bloem erdoor met een snufje zout. Kluts er een ei doorheen.
- Voeg nu de vulling naar keuze toe. Bijvoorbeeld een Jonagold in blokjes gesneden met een lepeltje kaneel of één van de andere vullingen.
- Voeg dan de havermout toe. Het is de bedoeling dat je net zoveel toevoegt totdat het niet meer blijft plakken aan de rest van het deeg. Afhankelijk van de vulling kan dit iets meer of minder dan 250 gram zijn.

Verwarm de oven op 160 graden (heteluchtoven)

Leg een vel bakpapier op je bakplaat zodat de haverkoeken niet vastbakken. Maak hoopjes deeg en druk ze plat of lepel het deeg in zo'n bakring. Bak de koekjes in 20-25 minuten gaar en knapperig.


Ik bak vaak iets minder koekjes zodat ik wat deeg overhoud. Aan dit deeg voeg ik nog wat extra havermout toe en zoals eerder gezegd wat noten en/of cranberry's. Dit deeg verkruimel ik over de bakplaat en bak ik dan in ca. 15 minuten af. Ook ben ik soms wat scheutiger met de ingrediënten. Dan gebruik ik 150 gram van de boter, bloem en suiker. Een extra ei is dan niet nodig.

De koekjes zijn erg leuk om cadeau te geven. Als je iets zoekt voor traktatie en je hebt geen zin / tijd om ze zelf te bakken en te verpakken kijk dan op op mijn catering website van Feestbuffetten.nl. Ik kan ze voor je maken en ze zelfs per post opsturen.
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten