woensdag 7 februari 2018

Hele lekkere Chinese tomatensoep - Pekingsoep (vegetarisch of met kip)

Een paar maanden geleden waren wij in Duitsland en aten wij bij een Chinese toko een kom pekingsoep. Nou dacht ik altijd dat daar pekingeend inzat maar de soep was niet gevuld met eend maar met kip en heel veel groenten. Het zag er lekker uit en was heerlijk zoet van smaak. Iets wat mij voorheen tegenstond tot ik het proefde. Zoete soep, wie eet dat nou? Nou, ik dus. Ik ben om.

Thuisgekomen ben ik gaan zoeken naar het recept en net als met tomatensoep lijkt het erop dat iedereen een eigen recept gebruikt. Iets zoets, zuurs en wat pittigs lijkt de enige overeenkomst te zijn. Ook lijkt het erop dat pekingsoep en Chinese tomatensoep niet veel van elkaar verschillen en dat deze namen door elkaar gebruikt worden. Ik ben dus zelf maar wat gaan rommelen en zo ontstond deze heerlijke soep. Het is een vegetarische soep maar je kunt er natuurlijk altijd nog geplozen kip aan toevoegen of eerst een bouillon trekken van kip. Deze variatie op de Chinese tomatensoep / pekingsoep komt in ieder geval vaker op het menu te staan.


Het is een waslijst aan ingrediënten maar veel zal je in huis hebben. Er staan meerdere dingen optioneel bij, lees verder in het recept hoe of wat dit te gebruiken.

Nodig (ca. 2,5 liter soep): 
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pak tomatensaus, gezeefde tomaten, passata (500 ml)
- 0,5 blikje (1 flinke eetlepel) tomatenpuree
- ca. 125 gram shiitake paddenstoel of kastanje champignon
- 1 ui
- 1 kleine prei
- 1 teen knoflook
- 1 plakje gember, optioneel, maakt het wel lekkerder
- handje eiermie (ca. 30 gram ongekookt) of vermicelli
- 1 ei
- 150 ml appelmoes
- 0,5 blikje bamboescheuten, optioneel
- 1,5 eetlepel gembersiroop (25 ml)
- 1 eetlepel (appel)azijn
- ca. 1 eetlepel harissa en/of sambal (doe eerst minder en proef)
- ca. 2 eetlepels ketjap manis
- 1 (groente)bouillonblokje en/of snufje zout, optioneel
- ca. 0,5 tot 1 eetlepel witte (basterd)suiker
- ca. 50 ml kookroom of koffiemelk, optioneel
- ca. 1 stengel bosui, optioneel
- ca. 50 gram taugé, optioneel
- ca 1 tot 1,5 liter water
- scheutje olie

Snipper de uien, snijd de prei in dunne halve ringen en hak de knoflook en gember fijn. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes of stukjes.

Neem een ruime pan. Doe wat olie in de pan en laat heet worden. Fruit de uien, knoflook en gember aan en voeg de prei en champignons toe. 


Bak de tomatenpuree even mee zodat deze kan ontzuren. Voeg dan de tomatenblokjes en tomatensaus toe en leng aan met water. Begin met een liter water en kijk later of je de soep nog wat dunner wilt hebben. Breng aan de kook.

Breek de mie wat kleiner en laat garen in de soep. Roer de soep regelmatig door omdat de mie anders gaat vastplakken aan de bodem. Snijd ondertussen de bamboescheuten in smalle reepjes en voeg ook toe aan de soep. Je kunt ze eruit laten maar het geeft wel net iets buitenlands en is een lekkere vulling erin. Een blikje kost rond een euro en staat meestal bij de oosterse producten in de supermarkt. Laat de soep nog even zachtjes doorkoken. De soep is goed als de groenten gaar is.

Breng de soep op smaak. Begin met wat harissa of sambal voor de pit. Voeg appelmoes toe om de soep zoet te maken. Appelmoes? Ja, appelmoes. Niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat (basterd)suiker toe. Vergeet niet de gembersiroop en wat (appel)azijn toe te voegen, dit laatste geeft het zuurtje. Wil je de soep wat zouter voeg dan een bouillonblokje toe of een snufje zout. Kookroom of koffiemelk maakt de soep wat romiger, is maar net waar je van houdt. Je kunt ook per kom wat room toevoegen, staat ook nog eens leuk zo'n sliertje erin.

Dan ben ik zelf gek op een scheutje ketjap erdoor. Het lijkt dat dit het afmaakt. Gebruik ik eigenlijk bij alles waar iets met tomaat inzit. Als laatste klop je een ei op. Schenk deze tijdens het kloppen in de pan en roer door. Nu zie je wolkjes ei door de soep waardoor de soep zeer gevuld lijkt en er superlekker uitziet. Laat de soep nog heel even zachtjes koken zodat de ei kan stollen en klaar is je soep.


Garneer de soep met wat taugé en/of bosui, preiringetjes. 


Variatie:
- Voor een nog vollere soep kan je erwtjes en stukjes peen toevoegen.
- Gebruik verse tomaten.
- Voor het gemak kan je ook Chinese roerbak groenten toevoegen aan de soep.


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


1 opmerking:

  1. Wat en overheerlijke. soep, we hebben er van genoten en....de tips om hem op smaak te brengen, fantastisch!,,,

    BeantwoordenVerwijderen