vrijdag 6 januari 2017

Mini appeltaartjes met kaneelkoekjes

Er is altijd reden om appeltaart te bakken toch? Afgelopen week maakte ik deze kleine taartjes. Gewoon omdat het kon. Omdat ik nog appels had liggen en omdat ik er trek in had. Voordeel van deze kleine taartjes is dat het éénpersoons porties zijn, dat je ze in kunt vriezen en per portie kunt ontdooien om er later nog een keertje van te kunnen genieten. Gaat elke keer je huis weer heerlijk ruiken.


Nodig (12-15 porties): 
Deeg:
- 350 gram bloem
- 200 gram suiker
- 200 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepels koud water
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout, ca. 5 gram
Vulling: 
- 6 appels (bijvoorbeeld 4 goudrenetten, 2 jonagold)
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels kaneelsuiker  
- 2 eetlepels citroensap
- suiker naar smaak
- 1 pak kaneelstengels, optioneel
- 2 eetlepel abrikozenjam

Verwarm de oven op 170 graden (hetelucht)

Het aantal porties is afhankelijk van de grote van de appels, de grote van de vormpjes en vanaf de hoeveelheid deeg die je wegsnoept voordat je gaat bakken.

Schil de appels, haal klokhuis eruit en snijd ze in kleine blokjes. Ik gebruik altijd minimaal 2 soorten appels door elkaar zoals eerder beschreven bij de snelle appeltaart en bij de appelmoes. Meng de appels met citroensap, kaneel, en kaneelsuiker. In plaats van kaneelsuiker en extra kaneel kan je ook de kaneelsuikermix gebruiken. Proef of je er suiker aan toegevoegd wilt hebben. Laat even staan.

Meng de bloem, suiker, boter, ei, vanillesuiker en het snufje zout tot een korrelig deeg. Als het deeg te droog is kan je er 1 of 2 eetlepels koud water aan toevoegen. Je kunt het met je handen kneden maar ik heb er de mixer opgezet.

Ik heb kleine aluminium vormpjes gebruikt, je kunt ook papieren cupcakebakjes gebruiken. 

Verdeel een eetlepel deeg over de bodem van het vormpje. Druk het met je vingers wat platter en iets tegen de zijkanten aan. Invetten is niet nodig. 


Nu had ik nog een pak kaneelstengels liggen. Dat zijn koekjes van bladerdeeg die per twee aan elkaar zitten. Ik heb ze los gemaakt, doormidden gesneden en in het deeg gedrukt. Wat overbleef heb ik nog kleiner gesneden en over de vormpjes verdeeld. Je hoeft dit niet te doen maar het eet wel leuk als het erbij zit. Zo ook rozijntjes, krenten of gedroogde stukjes abrikoos door de appeltjes, geeft net wat extra's.  



Vul de bakjes met de stukjes appel. Doordat de appeltjes even stonden is er wat vocht vrijgekomen, schenk dat gewoon mee. Verdeel weer een eetlepel van het deeg over de appeltjes. 


Bak de bakjes in ca. 25 minuten gaar en mooi bruin


Top af met warme abrikozenjam. Ik warm de jam op met een theelepeltje water in de magnetron. Halve minuut totdat het mengbaar is. Smeer dan met een kwastje de jam op de appeltaartjes. Gaan ze mooi van glimmen. 


De appeltaartjes zijn warm heerlijk met een bol vanille ijs en slagroom. Alleen slagroom of ijs kan ook maar ik deed beide en heb er zelfs nog een swirl salty karamelsaus overheen gedaan.
Een dag later, koud vind ik ze zelfs nog lekkerder omdat het deeg dan wat zachter is maar dat is persoonlijk.


Ik was van plan om ze in te vriezen maar dan had ik geen app moeten sturen dat ik appeltaart had gebakken. Kreeg zomaar opeens visite, hoe kan dat nou? 

Mocht je ze wel invriezen laat ze dan ontdooien en zet ze een minuut of tien in een warme oven. Zo'n 160 graden lijkt me voldoende om verbranden te voorkomen. 

Deze appeltaart met speculaas is ook erg lekker.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


2 opmerkingen: