woensdag 3 augustus 2016

Heerlijke kipcocktail (of garnalencocktail) met walnoten en mandarijntjes

Zolang ik mij kan herinneren maakt mijn moeder met de Kerst kip en garnalencocktail als voorgerecht. Lekker om een uurtje of vier 's-middags van smullen zodat er daarna weer ruimte vrij kan komen voor het diner. De basis van deze twee cocktails is hetzelfde en vlak voor het opdienen kunnen wij dan kiezen welke wij willen.

Zelf maak ik het ook wel op andere dagen maar toch eigenlijk meestal met de feestdagen om het iets speciaals te laten blijven. Toch doet het 't erg goed op andere dagen. Je kunt het dus ook maken als er iemand komt eten of als je gezellig uitgebreid wilt dineren met je gezin. Toen ik vorige week cocktailsaus maakte voor de foodblogswap heb ik gewacht tot de dag dat wij bij mijn vriendin gingen eten. Ik heb er toen kipcocktail mee gemaakt en het daarmee naartoe genomen als voorafje.


Nodig (voor 6 volle glaasjes):
- 1 dubbele kipfilet (zo'n 500 gram)
- 1 blikje mandarijntjes
- bakje walnoten
- cocktailsaus (half recept)
- rucola
- kruiden

Kruid de kip met wat kipkruiden of peper, zout (kruidenzout), kerrie en paprikapoeder. Bak de kip gaar of trek het gaar in bouillon. Laat de kip afkoelen en pluis het met twee vorken in sliertjes. 

Zet mooie cocktailglazen klaar of gebruik andere glazen van ca. 150 ml inhoud. Vul de bodem van de glaasjes met wat rucola sla. Breek deze eventueel in iets kleinere stukjes.


Meng de kipfilet met cocktailsaus, uitgelekte mandarijntjes en in kleinere stukjes gebroken walnoot. Hou per glas 1 of 2 mandarijntjes achter en een hele walnoot. Ik heb drie flinke juslepels van de zelfgemaakte cocktailsaus gebruikt. Gebruik zoveel je lekker vindt. Je kunt ook saus uit een flesje gebruiken. Leng deze dan iets aan met onopgeklopte slagroom. Dat maakt de saus wat zachter en vloeibaarder. Sla tijdens het mengen de mandarijntjes in kleinere stukjes. Heb je een vrij dikke saus dan kan je ook wat mandarijnsap toevoegen. 


Verdeel het kipmengsel voorzichtig over de glaasjes. Schenk er nog een lepel saus overheen. Leg daar nog een paar stukjes rucola op plus één of twee mandarijntjes en een walnoot. 


Mijn moeder schept meestal de kip, walnoten en mandarijntjes in het glas en schenkt daar saus overheen. Zo kan je heel eenvoudig de kip voor garnaaltjes vervangen. Eet de cocktail met een kleine vork. 

Variatie:
- Varieer eens met kleine stukjes appel, ananas of gemengd fruit
- Maak de cocktail als een grove salade. Dit kan ook met de zelfgemaakte cocktailsaus


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



6 opmerkingen:

  1. Zou gerookte kipfilet hierin smaken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal het zelf niet doen, lijkt me teveel overheersen waardoor het niet goed combineert met de andere smaken

      Verwijderen
  2. Hoeveel gram is een bakje walnoten ongeveer?

    BeantwoordenVerwijderen