zaterdag 21 oktober 2023

Boerenkool met chorizo en zongedroogde tomaten

Wij zijn gek op boerenkool en daarom heb ik weer een nieuwe variatie voor je. Deze boerenkoolstamppot maak ik met chorizo, zongedroogde tomaat, ui en rode pesto. 


Nodig voor 4 personen:
600 gram - 1 kilo gesneden boerenkool
800 gram - 1 kilo aardappelen in gelijke stukken gesneden
2 bouillonblokjes (groenten of vleesbouillon)
200 gram roomkaas naturel (zuivelspread)
200 gram chorizo 
1 flinke ui
half potje zongedroogde tomaten
enkele lepels rode pesto
mosterd, optioneel

Ik gebruik voor 4 personen 800 gram boerenkool en 1 kilo aardappelen. Soms wissel ik qua verhouding en neem ik 600 gram boerenkool en 1200 gram aardappelen, is maar net waar ik boodschappen doe of wat de acties zijn. De rest van de ingrediënten gebruik ik volgens het lijstje.  

Neem een ruime pan. Breng de aardappels aan de kook in een laag water samen met de bouillonblokjes. Zout i.p.v. bouillonblokjes mag ook. Als het water kookt voeg je de boerenkool toe. De boerenkool gaat flink slinken dus doe het beetje voor beetje als je pan niet groot genoeg is. Roer door en laat een minuut of 20 koken tot het gaar is. 


Snijd ondertussen de chorizo worst in kleine stukjes, snipper het ui en snijd de zongedroogde tomaten kleiner.   

Fruit de gesnipperde ui in een koekenpan en voeg de chorizo toe. Bak door zodat deze wat knapperiger wordt. Voeg de zongedroogde tomaten toe en een paar lepels rode pesto (pesto rosso). Blus af met water. Gebruik eventueel nog wat juspoeder of allesbinder voor een steviger jus.

Als de boerenkool en aardappelen gaar zijn dan giet je het af. Stamp het fijn met een stamper en stamp de roomkaas erdoor. 100 gram is prima maar 200 gram maakt het nog smeuïger. Maak op smaak met een paar lepels rode pesto en mosterd naar smaak. 

Zeef het vleesmengsel. Meng het vlees door de stamppot en serveer de jus er los bij. 

Tip: 
- Bak een rode paprika mee met de chorizo.
- Zie hier meer boerenkoolrecepten.  


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-----------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten