vrijdag 12 augustus 2016

Groot succes! Kip in romige wijnsaus

Ik kwam laatst een recept tegen op Pinterest wat me erg lekker leek. Nou dat was het ook, het was echt heerlijk! Ben het gaan maken maar heb er wel mijn eigen draai aan gegeven. Zo heb ik onder andere gestrooid met de Italiaanse kruiden die ik altijd op voorraad maak zodat ik niet van alles los hoef te gebruiken. Verder nog extra groenten toegevoegd en extra kaas. Om te onthouden hoe ik het heb gemaakt, plaats ik het recept op mijn blog. Het oorspronkelijke recept komt hier vandaan.


Nodig (voor 4 personen):
- 600 gram kippendijen of kipfilet
- 1 grote rode ui 
- 3 flinke tenen knoflook 
- 200 gram crème fraiche
- 200 ml yoghurt of kippenbouillon
- 150 ml droge witte wijn
- 3 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
- ca. 1 theelepel pull biber (chilivlokken, toko)
- halve pot gedroogde tomaten 
- hand geraspte jong belegen kaas (of gratineer kaas, mozzarella)
- hand diepvries erwtjes en/of mais
- kaas snippers (optioneel)
- basilicum (optioneel)
- pasta
- bouillonblokje, zwarte peper en zout

Gebruik hoeveelheid kip naar behoefte. Dit gerecht mag best een ietsje meer hebben. 
Verwijder het ergste vet van de kippendijen en snijd ze in grove stukken. Gebruik je liever kipfilet dan mag dat ook. Kippendijen zijn wat malser. Doe de kipstukken in een ziploc zak en strooi er een klein scheutje olie, een flinke eetlepel Italiaanse kruiden, zwarte peper en wat zout over. Masseer de kruiden van buitenaf in de kip en laat even staan. Je kunt de kip natuurlijk ook in een kom mengen maar dit is handiger. 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de ui in kwart ringen en hak de knoflooktenen fijn. Als je een hakmolen gebruikt om de knoflook te hakken kan je ook nog wat extra verse kruiden meemalen. Ik had nog een plant met peterselie en basilicum staan wat ik heb gebruikt. 

Bak de kip in een grote braadpan en voeg de uien en knoflook toe. Laat de kip garen. Voeg de wijn toe en laat even inkoken zodat de meeste alcohol verdampt. Voeg de crème fraiche toe en roer door. Voor wat extra saus heb ik nog een flinke scheut yoghurt en wat kippenbouillon toegevoegd. Breng de saus op smaak met Italiaanse kruiden en pull biber. Proef of er nog peper en zout nodig is. 

Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg toe aan de saus. Voeg de diepvries erwtjes toe. Mais is er ook lekker door. 

Zet de schaal in de oven en strooi er lekker veel geraspte kaas over. Terwijl de kaas mooi bruin gaat kleuren kook je de pasta. Zet de oven lager als het te hard gaat. 



Eet de pasta met de saus en strooi er wat verse basilicum overheen. Als extraatje heb ik er ook nog van die kaas snippers overheen gestrooid, jammie. 



Kindvriendelijk:
Laat de wijn dan weg.  

Variatie:
- Gebruik kookroom ipv crème fraiche
- In plaats van wijn kan je kippenbouillon gebruiken
- Bak wat spekjes mee
- Voeg champignons toe
- Voeg paprika toe
- Maak zelf gedroogde tomaten en doe die er doorheen


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met Italiaanse kruiden




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



4 opmerkingen:

  1. ik heb het vanavond gemaakt!! en me precies aan je recept gehouden, (oke,oke,misschien een scheutje wijn extra!!) Maar dit is restaurantwerk!! Zooo lekker! We hebben werkelijk gesmuld! Dank je wel weer voor dit overheerlijke recept!! (heb je het trouwens in die tussentijd al in de slowcooker gemaakt? ben zo gek op dat ding!! hihihi!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super lekker hè, hier ook een feestje hoor als het op tafel staat. Ik heb het nog niet in de slowcooker gemaakt, lijkt me wel te kunnen. Alleen dan wel na afloop even onder de grill want dat korstje doet hem 😋

      Verwijderen
  2. Waarom altijd kaas erbij lust dat helemaal niet kan het ook zonder

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan altijd zonder, de kaas geeft er een extra mooi gekleurd laagje op

      Verwijderen