Pagina's

vrijdag 10 mei 2019

Noodlesoep, bamisoep, ramen. Dit keer vegetarisch maar kan ook met kip

Soep is zo ontzettend leuk om te maken. Je kunt er heel veel restjes in verwerken en je kunt er heerlijk je creativiteit op loslaten. Zo maakte ik laatst noodlesoep. Ik wilde graag een heldere soep maken met mie en groenten. Ben gaan zoeken op noodlesoep, bamisoep en ramen en heb daar mijn eigen combinatie van gemaakt. Noodlesoep klinkt wel lekker dus zo noemen wij het thuis.


Nodig (ongeveer 2 liter):
paar lepels olie
ca. 75 gram eiermie, Chinese mie, noodles of rijstnoodles
250 gram kastanje champignons (shiitake of gemengde paddenstoelen zijn ook prima)
0,5 paksoi (Chinese kool is ook lekker)
een rode ui
1 of 2 tenen knoflook
2 of 3 stengels bosui
stukje gember ongeveer net zo groot als een teen knoflook
zo'n 75 gram wortel(rasp)
0,5 rode peper, optioneel
ca. 1,5 liter water
bouillonblokjes (paddenstoel en/of groenten), zout zo nodig
peterselie, optioneel
stukje prei, optioneel
sojasaus, optioneel
taugé, optioneel
sambal naar smaak
gefrituurde uitjes, optioneel

Het lijkt of je veel nodig hebt maar in basis zou je het al kunnen doen met bouillon en mie. Ik deed er champignons, paksoi, bosui en wortel doorheen voor meer groentevulling en ui, knoflook en gember om het extra lekker van smaak te krijgen.


Zet alle groenten klaar. Snipper de ui en hak de gember, (peper) en knoflook fijn. Was de paksoi en snijd de stelen in reepjes. Zet apart en snijd dan het groen in repen. Snijd de bosui in ringetjes. Snijd de champignons in plakjes. Verwijder eerst het uiteinde van het steeltje. De wortelrasp kan je zo kopen maar je kunt ook een wortel in stukjes snijden. Geeft wat kleur aan de soep.

Verwarm een paar lepels olie in een ruime pan en fruit de uien aan. Voeg de bosui, gember, (peper) en knoflook en toe en fruit even mee. Voeg dan de champignons toe. Zet de warmtebron laag en blijf erbij. De champignons gaan vocht afgeven en nemen daarna het vocht weer op. Hiermee trekt ook de smaak van de knoflook, ui en gember in de champignons wat ze extra lekker maakt.

Voeg water toe aan het champignonmengsel. Breng aan de kook en voeg dan de wortel en stelen van de paksoi toe. Laat even koken zodat de paksoi iets zachter kan worden. Voeg daarna het groen van de paksoi toe zodat die lekker knapperig blijft. Kook ondertussen in een andere pan de mie gaar.

Breng de soep op smaak met bouillonblokjes. Ik gebruikte een combi van paddenstoelbouillon en groentebouillon. Hier voegde ik ook nog wat baharat kruiden aan toe en een beetje ketjap. In de soep deed ik wat rode peper maar niet teveel want ik heb liever dat men naar smaak zelf nog wat sambal kan toevoegen.

Voeg als laatst de mie toe. Laat de soep niet meer koken want dan wordt de mie te gaar.

Serveer de noodlesoep met taugé en gefrituurde uitjes. Als je het in huis hebt kan je er ook wat preiringetjes overheen doen. Ik deed die overigens al door de soep.

Variatie:
Maak er een feestmaaltijd van. Zet een schaal met soep op tafel. Zet er kleine schaaltjes met taugé, sambal, gekookte eieren, gefrituurde uitjes, preiringetjes, babymais, kroepoek en stokbrood bij en laat ieder zijn bordje vol scheppen met wat hij lekker vindt. De mie zou je ook nog apart kunnen serveren.

Met kip:
Trek een bouillon van kipstukken (kippenpoten, kipfilet, kippendij, wat je lekker vindt).
Gebruik deze bouillon voor de soep en voeg de stukken kip er ook aan toe.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met soep



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten