woensdag 3 februari 2016

Kip, kerrie, appel en cashewnoten met rijst

Laatst weer wat aan het rommelen geweest en tot dit lekkere kip curry, kerrie gerecht gekomen. Vooral de combinatie van de kerrie, het pittige van de harissa en het zoete van de appel doet het erg goed. Voor herhaling vatbaar dus en voor nu het recept zodat ik zelf ook niet meer vergeet wat ik erdoor had gedaan.


Nodig voor 4 personen:
- ca. 500 gram kipfilet (of kippendijen)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 200 gram diepvries erwten (meer mag ook)
- 2 grote appels 
- 1 blikje kokosmelk (400 ml) 
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 2 eetlepels masala kerriepoeder
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- cashewnoten ongezouten
- 400 - 500 gram (pandan)rijst
- bouillonblokjes
- scheutje ketjap manis
- ca. 1 theelepel harissa of sambal
- peper en zout naar smaak

Snijd de kipfilet klein, snipper de uien en pers de knoflook uit. Strooi kerrie en masala over de kipfilet. Laat even intrekken. 

Zet water op voor de rijst, voeg een bouillonblokje of wat zout toe voor extra smaak. 

Fruit de uien en knoflook aan in de boter en bak de kip mee tot het gaar is. Voeg de bloem toe en laat mee garen. Voeg de kokosmelk en een half blikje koud water toe. Roer met een garde door tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg extra water toe als de saus te dik is. 

Breng de saus op smaak met een bouillonblokje, scheutje ketjap en harissa.

Kook in de laatste twee minuten kooktijd van de rijst de erwten mee. Giet samen af. 

Snijd de appels (Jonagold is er lekker door) in blokjes en roer door de saus tot ze warm zijn.

Serveer de rijst met de saus en met cashewnoten. 

Kindvriendelijk:
- Jazeker. Voeg zo nodig de harissa als laatste door zodat het voor de kinderen minder pittig is

Variatie:
- Voeg nog een handje kokosrasp toe
- Voeg amandelen of pinda's toe in plaats van cashewnoten.
- Serveer er haricots verts, sperziebonen of bloemkool bij.
- Neem ananas in plaats van appel.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




6 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker. Komt op het lijstje voor volgende week.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteravond de kip kerrie gemaakt en vandaag warm gemaakt en de appel erin gedaan. Echt heel erg lekker. We hebben voor nog één keer over (dat krijg je als je vier persoons porties maakt en met zijn tweeën bent....) en omdat de vriezer vol zit eten we het donderdag nog een keer. Morgen eten we nasi met jouw nasi/bamikruidenmix. Daar heb ik ondertussen een jampot vol van gemaakt zodat ik die altijd bij de hand heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgende keer halveren kan ook maar niks mis mee om er twee dagen van te eten :). Mocht je er ooit niet uitkomen qua hoeveelheden, stuur me dan een mailtje. Dan probeer ik je te helpen.

      Verwijderen
  3. Hallo Marlon, masala poeder, bedoel je daarmee Garam Masala?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Masala is Surinaamse (Hindoestaanse) kerriepoeder. Als je googled op masala kerrie herken je het wel aan de afbeeldingen. Is te koop in de supermarkt. Je kunt ook meer van de gewone kerriepoeder gebruiken maar de masala geeft het gerecht net weer een iets andere smaak.

      Verwijderen