woensdag 9 mei 2018

Vegetarische aspergesoep met peterselie

Daar ik wekelijks een flinke hoeveelheid soep maak voor de catering word ik steeds creatiever. Zo wilde ik vorige week aspergesoep maken, iets wat ik zelf nog nooit had gegeten. Na verschillende recepten opgezocht te hebben en advies gevraagd te hebben bij een kweker (leverancier) hier in Zoetermeer ben ik tot een recept gekomen waar ik zelf zeer tevreden over ben. De soep zou helemaal wit kunnen maar ik maak het iets kleurrijker door er wat bosui en peterselie aan toe te voegen.


Nodig (ongeveer 1,5 liter soep):
- 500 gram witte asperges
- 1 kleine ui
- 1 stengel bosui
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- ca. 1 liter bouillon (getrokken van de aspergeschillen)
- ca. 50 ml kookroom of slagroom
- 1 of 2 groenten bouillonblokjes
- zout, optioneel

Vraag bij de kweker om korte asperges. Die zijn meestal iets goedkoper en prima voor de soep. Op onderstaande foto zie je een combinatie van gewone en korte asperges. Ik had namelijk iets meer nodig dan dat voorradig was. Op alle foto's staat een grotere hoeveelheid ingrediënten dan in het recept vermeld. 


Was de asperges. Schil ze daarna met een dunschiller. Doe de schillen en de onderste stukjes (kontjes) van de asperges in een pan en voeg ongeveer een liter koud water toe. Breng aan de kook, deksel op de pan en zet het gas laag. Laat de schillen een half uurtje trekken in het warme water zodat ze smaak af kunnen geven. Zeef de bouillon.


Snijd ondertussen de asperges in kleine stukjes. Houd de kopjes apart.


Hak het uitje en de bosui klein. Neem een kleine ui want anders gaat het overheersen en dat is niet de bedoeling.


Smelt de boter in een braadpan of soeppan. Voeg de ui en bosui toe en fruit aan. Laat even zachtjes gaar stoven. Laat ze niet bruin bakken. Voeg de bloem toe en laat garen. Na enkele minuten voeg je een kopje koud water toe. Blijf met een garde roeren totdat de klontjes zijn opgelost. Voeg dan ongeveer een liter van de getrokken bouillon toe. Gooi de rest nog niet weg, dan kan je later altijd nog wat aanvullen.

Breng de gebonden bouillon aan de kook en voeg de stukjes asperges toe. Houd de kopjes nog even achter. Laat de soep een minuut of tien zachtjes koken totdat de asperges bijna gaar zijn. Haal een gedeelte eruit met een schuimspaan en zet een staafmixer in de soep. Hiermee krijgt de gehele soep een heerlijke aspergesmaak. Als je het aandurft kan je de asperges ook in de pan laten zitten maar zorg ervoor dat je niet alles fijn mixt en er ook stukjes in de soep blijven zitten. Voeg dan de asperge kopjes toe en laat de soep nog even zachtjes koken totdat de kopjes en overige asperges gaar zijn. De losse kopjes in de soep maakt dat de soep er nog lekkerder uit gaat zien. Maak de soep op smaak met een bouillonblokje en garneer met verse peterselie. Een scheutje room door de soep maakt de soep heerlijk romig. Als je slagroom gebruikt laat de soep dan niet meer koken anders kan deze gaan schiften. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat van de overgebleven bouillon toe.

Variatie:
- Voor een niet vegetarische soep kan je stukjes ham of zalm toevoegen.
- Ook kan je dan kippenbouillon gebruiken in plaats van groentebouillon


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

--------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten