zondag 9 april 2017

Slowcooker curry pulled chicken

Vorige week had ik mijn slowcooker aangezet met kipfilet, tomaat, ui, knoflook en wat kruiden met het idee van het zal vast wel wat worden. Na een paar uur sudderen kwam er een heerlijke zachte kip uit die ik heel makkelijk uit elkaar kon pluizen. Doordat ik curry madras kruiden had gebruikt heeft het gerecht de naam curry pulled chicken gekregen. Wij aten het met aardappelpuree (hoe Hollands) en de dag erna op brood. Mijn vriendin nam ook wat mee naar huis en die at het met wraps. Het is dus een zeer veelzijdig gerecht.


Nodig (voor ca. 6 personen):
- 1200 gram kipfilet
- 1 kilo tomaten 
- 1 hele grote of 2 gewone witte uien
- 2 rode uien
- 1 bos lenteui / bosui
- 1 cm gember
- 4 teentjes knoflook
- 0,5 rode peper
- ca. 1 eetlepel curry madras van Jonnie Boer
- ca. 1 eetlepel curry madras van Patak's
- 1 zakje santen voor 200 ml kokosmelk
- tuinerwten
- aardappelpuree, brood, wraps of rijst
- 1 eetlepel olie
- scheutje ketjap
- 0,5 kippenbouillonblokje

Dit gerecht past het beste in een slowcooker van ongeveer 6,5 liter. Als je een kleinere slowcooker hebt, halveer dan de ingrediënten. 

Ik had nog curry madras kruiden staan van Jonnie Boer en Patak's en die heb ik beiden gebruikt. Je kunt ook één van de twee of een ander merk gebruiken. 

De uien, knoflook, gember en bosui deed ik erbij omdat ik het allemaal toch had liggen. Gebruik gewoon wat je in huis hebt, ga het er niet speciaal voor halen. Het past er wel heel goed bij en ongemerkt verwerk je er zo nog aardig wat groenten in. 

Snijd het stronkje van de bosuien en haal de lelijke blaadjes eraf. Snijd het groen in stukken van ca. 2 cm en haal het witte stuk, knoflook, gember en de rode peper door een hakmolen. 

Snijd de uien en tomaten in stukken. 


Verwarm een lepeltje olie in een koekenpan en fruit de uien aan. Voeg het knoflookmengsel en de bosui toe. Doe de curry madras kruiden erbij en roer even door. 


Doe de tomaten in de slowcooker


Voeg het curry mengsel toe.


En leg de kipfilet in de pan.


Roer door elkaar. Blus het restje van het currymengsel in de koekenpan af met een scheutje water (ca. 50 ml). Schenk het vocht in de slowcooker. Het gerecht heeft geen extra vocht nodig maar op deze manier krijg je alle smaakmakers in de pan.


Zet nu de slowcooker voor 4 tot 5 uur op high of voor 6 tot 7 uur op low. Bij mij zat het er ongeveer 4 uur in op high. Zodra je de kip eenvoudig kunt pluizen is het gerecht in orde. 

Tussendoor heb ik nog een zakje santen (geconcentreerde kokoscrème) toegevoegd. Normaal doe je daar 200 ml water bij maar er was ondertussen zoveel vocht vrij gekomen dat ik het daarmee heb gemengd. 

Breng de curry op smaak. Gebruik eventueel nog iets van de currykruiden, een scheutje ketjap en/of een half blokje kippenbouillon. 

Haal de stukken kipfilet uit de pan en trek het met twee vorken uit elkaar. Doe terug in de pan en meng met de groenten. 

Ik maakte het en zoals met de meeste stoofgerechten is het de tweede / derde dag het lekkerst. Ik heb heb dus af laten koelen en de dag erna en daarna gegeten. De eerste dag heb ik nog wat diepvries tuinerwtjes gekookt en er doorheen gedaan. De kip opgewarmd en in kleine ovenschaaltjes gedaan en daar heb ik aardappelpuree over verdeeld. Daar een beschuit overheen gekruimeld en wat olie op gedaan. Minuutje of vijftien onder de grill en wij konden aan tafel. Mijn vriendin haalde er coleslaw bij. Rolde de curry pulled chicken in een wrap en serveerde het met een grove tomatensalsa en komkommer. 

Kindvriendelijk:
- Snijd de uien en tomaten niet te grof en wees voorzichtig met het gebruik van de rode peper

Geen slowcooker:
Fruit de uien, knoflook e.d. in een ruime braadpan, Voeg daar de tomaten en kip aan toe. Voeg ietsjes vocht toe (ca. 100 ml) en hou het in de gaten zodat het niet helemaal in gaat drogen. Mocht al het vocht verdampen dan kan je nog een beetje toevoegen. Laat het in z'n geheel op de laagste pit zachtjes sudderen. Ik verwacht dat het gerecht met een uur of drie klaar is. 

Variatie:
- Gebruik twee blikjes tomatenblokjes in plaats van verse tomaten
- Kippendijen in plaats van kipfilet zijn ook zeer geschikt voor dit gerecht
- Eet er rijst bij

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. Tegenwoordig bezit ik ook een 8 liter slowcooker van Andrew James zodat ik nog meer tegelijk kan klaarmaken. 

Slowcookers zijn in NL te koop bij o.a. Bol.comde Slowcookery, de Kijkshop en de Mediamarkt. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------In deze post zijn affiliatelinks (Bol.com) verwerkt.

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen