woensdag 11 januari 2017

Zuurkoolstamppot met shoarma

Lang geleden toen ik nog thuis woonde (ruim 25 jaar geleden) at ik deze stamppot al. Het shoarmavlees was toen net in opkomst in Nederland en wie het had bedacht om te combineren met zuurkool weet ik niet maar vanaf het begin af aan heb ik het altijd een lekkere combinatie gevonden. Kort geleden kwam ik erachter dat de combinatie bij velen nog niet bekend is. Ken jij het al? 


Nodig (voor ca. 4 personen):
- 400-600 gram shoarma
- 1 kilo kruimelige (stamppot) aardappelen
- 1 zakje zuurkool van 500 gram
- 2 beschuiten of paneermeel
- handje geraspte kaas
- ca. 50 gram boter

Met ons gezin hebben wij genoeg aan bovenstaande hoeveelheid maar de hoeveelheden zijn zeer makkelijk aan te passen. Hou je over dan kan je het invriezen en eenvoudig weer opbakken of in de magnetron verwarmen. 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het shoarmavlees in een klontje boter of olie tot het gaar is. Je kunt reepjes varkensvlees gebruiken maar ook kipshoarma. Wij kiezen voor een variant zonder paprika (kan ik niet tegen) maar dat mag er gewoon doorheen zitten en je mag er zelfs extra reepjes paprika aan toevoegen. Blus het vlees af met ca. 100 ml water. 


Kook ondertussen de aardappelen. Voor wat extra smaak kan je een snufje zout of bouillonblokje toevoegen aan het water. 

Knip het zakje zuurkool open en knijp het leeg. Als je ongekookte zuurkool hebt dan kan je het meteen mee laten koken met de aardappelen (mag ook apart gekookt worden, hoor soms dat de aardappelen minder snel garen als het in dezelfde pan wordt gekookt). Ik koop zelf gekookte zuurkool en dat roer ik er helemaal op het laatst doorheen zodat het warm kan worden en dan giet ik het af. Vang een beetje kookvocht op. 

In een eerder recept met zuurkool vertelde ik dat ik het zakje eerst met water vul en dan leeg knijp maar dat is hier niet nodig omdat je het nog toevoegt aan het kookwater. Zou je dat wel doen dan gaat er teveel smaak van de zuurkool verloren. 

Na het afgieten stamp je de zuurkool en de aardappelen door elkaar. Maak het wat smeuïger door er kookvocht aan toe te voegen of een klein scheutje melk. 



Schep het shoarmavlees erdoor en eventueel nog een beetje van de jus. Je kunt de jus ook apart houden en later op je bord erbij doen. Je kunt de stamppot nu eten maar wij doen het nog even in de oven.

Verdeel de stamppot over een ruime ovenschaal (dan krijg je lekker veel korst). Strooi er fijngeknepen beschuiten of paneermeel over en strooi er wat geraspte kaas over. Leg er een paar blokjes boter op of spuit er wat flessenboter of olie overheen. Zet de schaal nu voor ca. 10 minuten in de hete oven tot de korst bruin en knapperig is. 



Kindvriendelijk:
Veel kinderen vinden dit erg lekker

Variatie:
- Voeg dus (extra) paprika toe
- Voeg voor een zoet accent een appel in blokjes toe
- Meng wat sambal door het vlees voor een pittiger smaak
- Bak uien mee met het vlees voor meer groenten
- Roer wat creme fraiche door de stamppot
- Maak laagjes van de schotel. Laagje shoarma, laagje zuurkool en dan aardappelpuree erop


Sperziebonen met shoarma is ook een lekkere combinatie.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


6 opmerkingen:

  1. Lijkt me een heerlijk gerecht voor een koude winterdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaa!! Ik maak dit al jaren (zeker 20...) met een variant, waarbij ik bij het vlees worteltjes in plakjes mee bak en vaak ook nog een rode paprika. Recent heb ik de zuurkool eerst ook gekookt met een appel in blokjes erbij. Was ook erg lekker. Ik kan door deze variant hier thuis eindelijk zuurkool eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zuurkool is zo heerlijk veelzijdig, wij vinden het ook erg lekker. Leuk die wortel erdoor voor wat meer kleur, ga ik onthouden.

      Verwijderen