zaterdag 29 oktober 2016

Ham-prei salade voor op brood of toast

Vandaag maakte ik een ham-prei salade. Ik wist niet precies hoe het moest maar met wat mengen en mixen en op internet rondneuzen ben ik tot een goed resultaat gekomen. Op Instagram beloofde ik het recept dus ik zal zeggen, snel maken en ga er lekker van genieten.


vrijdag 28 oktober 2016

Pittige kip met ketjap, peultjes, cashewnoten en noodles

Twee weken geleden plaatste ik een recept voor pittige kip met ketjap, erwtjes, cashewnoten en risotto. Vandaag maakte ik er een variatie op die minstens zo lekker is en misschien nog wel lekkerder (daar zijn we nog niet uit). Ik had trek in de pittige kip maar wilde ook graag noodles eten. Ik was in diverse recepten Japanse udon noodles tegengekomen en toen ik ze vorige week in de supermarkt zag liggen heb ik ze dan ook meteen gekocht. En tsja, als ik dan iets heb gekocht dan gaat dat broeien en dan wil ik er ook wat mee doen. Zo werd dus deze combinatie geboren.

Met bijna dezelfde ingrediënten een hele andere maaltijd en daarom plaats ik het als apart recept. Ik had namelijk echt niet het idee dat we bijna hetzelfde aten terwijl er toch veel overeenkomsten zijn.


maandag 24 oktober 2016

Heerlijke malse spareribs uit de slowcooker

Sinds kort heb ik een slowcooker (SC) in huis. Eigenlijk wilde ik er niet aan. Weer een apparaat erbij, weer iets op het aanrecht, weer plek maken, je kent dan wel. Maar mijn nieuwsgierigheid won mijn overpeinzingen. Zeker toen ik een geweldige aanbieding tegenkwam kon ik het niet meer laten.

Een slowcooker is een moderne versie van het ouderwetse petroleumstelletjes wat oma vroeger had staan of later de sudderpan op het vuur met zo'n plaatje eronder zodat het niet te hard ging. Bekende merken zijn de Crockpot, Andrew James, Swan en Russel Hobbs. Gewoonlijk kook ik op inductie waar ik eenvoudig een lage temperatuur op kan instellen maar toch heb ik een slowcooker gekocht. Het verschil met het inductiekoken vind ik niet zo groot maar het grootste voordeel is dat je de SC onbeheerd aan kan laten staan zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets gebeurd. Zou ik met mijn inductieplaat toch niet zo snel doen.

De SC wordt veel gebruikt voor het maken van (runder)stoofpotjes. Bij het bereiden in een slowcooker wordt het vlees heel langzaam gegaard wat de smaak ten goede komt. Denk maar aan pulled pork in de oven wat ook langzaam wordt gegaard. Die zou je trouwens ook in de SC kunnen maken maar dat wil ik eerst nog gaan testen. Verder wordt de SC veel gebruikt voor het maken van soepen en heb ik er bijvoorbeeld ook al heerlijke drumsticks in gemaakt.

Gisteren maakte ik er voor de tweede keer spareribs in. De eerste keer vonden wij ze zo ontzettend lekker dat ik ze nog geen week later nog een keertje maakte. Meteen vrienden uitgenodigd zodat ze lekker mee konden eten.


woensdag 19 oktober 2016

Oosterse spruitjes (ketjap spruitjes)

Gisteren stond hier een flinke pan met Smoor Djawa te pruttelen en dat wilde ik vandaag eten met spruitjes. Ik was namelijk al een paar keer recepten tegen gekomen van Oosterse spruitjes dus deze groenten leken me zeer geschikt om met de smoor te combineren. Nu eet ik spruitjes meestal gewoon met aardappelen dus ik moest even aan het idee spruitjes met rijst wennen maar ben het maar gewoon gaan maken. Het resultaat was erg lekker en het paste heel goed bij elkaar. Er uiteindelijk een eigen recept van gemaakt dat ik graag met je wil delen.


vrijdag 14 oktober 2016

Pittige (hete) kip met ketjap, risotto en cashewnoten

Vorige week at ik dit heerlijke gerecht bij mijn zusje en de dag erna ben ik het meteen zelf gaan maken om de rest van ons gezin ook mee te laten genieten. Sinds die tijd zal ik het elke dag wel willen maken want ik het is onwijs lekker. Het gemak hier is ook weer dat je eenvoudig de hoeveelheden kunt aanpassen naar de grote van de groep eters en dat het vrij snel op tafel staat.


dinsdag 4 oktober 2016

Prei-kerrie ovenschotel

Prei en kerrie is een hele lekkere combinatie. Uit de oven met gehakt erdoor en aardappelpuree er bovenop nog lekkerder. Ik maakte het afgelopen week, was een tijd geleden. Komt zeker weer vaker op tafel, lekker hoor.