zaterdag 3 december 2016

Chocoladelepels om chocolademelk mee te maken

Er zijn genoeg mensen die je het hele jaar blij kunt maken met warme chocolademelk maar mijn voorkeur gaat uit naar deze periode van het jaar. Op het moment dat het ijskoud is buiten, dat je met rode konen en verkleumde handen binnenkomt, vind ik een beker chocolademelk het allerlekkerst.

Vaak zie je dat er kant en klare chocolademelk wordt opgewarmd of het wordt op de ouderwetse manier gemaakt met melk, cacaopoeder en suiker. Beide natuurlijk lekker (als het maar warm en zoet is) maar ik heb nu iets leuks waardoor het drinken van de warme chocomelk gewoon een extra feestje wordt. Ik heb namelijk de chocoladelepel, kortweg chocolepel of chocololly, ontdekt. Deze chocolepel is niet moeilijk om te maken. Waarschijnlijk kan je zelf ook wel bedenken hoe het moet maar via deze blog ga ik je toch proberen wat richtlijnen te geven.


Nodig:
- Ongeveer 50 gram chocolade per chocolepel
- Topping als marshmallows, karamelblokjes, suikermuisjes, stukjes koek

Verder nog bekertjes die je als gietvormpje kunt gebruiken en de lepels. Hier van hout, maar andere lepels kunnen ook. Een ijsstokje of wat dikker rietje behoren tot de mogelijkheden. 


Bovenstaande foto heb ik gemaakt nadat er al een paar lepels klaar waren. Deze staan hier ingepakt in folie. Ik heb de kleine plastic bekertjes gebruikt om de chocolade in te gieten. Je kunt ook mini-muffinvormpjes, kleine glaasjes of een ijsblokkenbakje gebruiken. Wat je zelf leuk vindt. 

Zet de lege bekertjes in een glas zodat ze minder snel omvallen en je ze makkelijker kunt verplaatsen. 

Ga nu de chocolade au bain-marie smelten. Neem een pan, vul deze met een laagje water en zet een kom op de pan. De bodem van de kom mag het water niet raken. Ik gebruik zo'n handig metaal kommetje met handvat. Breng het water aan de kook, zet het gas lager en leg 2/3e van de chocolade in stukjes gebroken in het bakje. Pas op voor spetters, de chocolade mag niet nat worden. 


Roer de chocolade om totdat deze is gesmolten. Zet de kom naast de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Roer de koude chocolade nu door de warme. Door op deze manier te werken koelt de chocolade iets af en wordt het daarna makkelijker hard. 

Je kunt goedkope chocolade gebruiken of hele exclusieve. Je kunt gewone repen kopen, van die chocoladedruppels of je koopt na de feestdagen de chocoladeletters of paaseitjes op met zeer veel korting. Je kunt alleen melk of pure chocolade gebruiken maar je mag het ook mengen. 


Schenk de gesmolten chocolade in de bekertjes. Vul de bekertjes tot ongeveer een cm onder de rand. Zet voorzichtig de lepel erin en strooi er een topping over (duw een beetje aan). Kijk er een paar uur niet meer naar om. Laat het hard worden op kamertemperatuur en bewaar ze ook op kamertemperatuur. In de koelkast slaat het wit uit en dat wil je niet. 


En nu komt het lastigste. Wachten.... Als je de chocolade te vroeg uit het bekertje haalt dan valt het uit elkaar. De chocolade is hard genoeg als je het niet direct uit het bekertje krijgt. Rol het bekertje tussen je handen, duw wat aan de onderkant van het bekertje en dan komt de lolly eruit. Lukt het echt niet, dan kan je de buitenkant van het bekertje met een föhn iets warmer maken. In uiterste nood kan je het bekertje ook kapot knippen maar dat heb ik niet nodig gehad. Sterker, de meeste bekertjes kon ik na afwassen hergebruiken. 


Ik heb de lepels ingepakt in plastic folie en mijn visitekaartje eraan geniet. Het is ook nog leuk om eerst een lintje om het stokje te strikken. Ik wilde eigenlijk een tekst op het stokje schrijven maar dat vond ik niet verstandig omdat er dan inkt in de melk kan komen. 


De chocolademelk maken:
Met deze hoeveelheid chocolade kan je echt een grote beker chocolademelk maken (250 ml). Warm melk op en steek de chocolepel in de melk. Laat even staan tot de chocolade zich gaat oplossen of als je niet kunt wachten ga dan aan het roeren met de lepel. Heb je minder melk in de beker of wil je de chocolademelk niet al te puur, haal dan de lepel er tussentijds uit en snoep de rest van de chocolade gewoon op. 

De Topping
Je kunt de lepels versieren met heel veel soorten toppings. Wat dacht je van een snufje zeezout? Of wat chilipoeder. Heel apart misschien maar verrassend van smaak. Ook stukjes koek erop zijn leuk. Stukjes Oreo, brownie of stroopwafel. Smarties of M&M's doen het goed. Werk eens met kleur. Gebruik rode en groene smarties rond de Kerst of van die rood met witte pepermuntstokjes die je dan even fijnhakt. Gebruik blauwe of roze muisjes bij een kraamfeest of als geboortecadeautje. Ook leuk is het om pipetjes te kopen (taartenwinkels, Hanos). Deze vul je met wat sterke drank en steek je in de chocolade als deze nog niet helemaal hard is. 

Misschien handig om te weten:
De rode bekertjes heb ik gezien bij de So Low winkels. De houten lepels heb ik van de Makro maar zijn ook gespot bij de Xenos.  

Nog een variatie:
Vul de bakjes met de chocolade en strooi er gekneusde dessertmints op (dessertmints in een zakje doen en er met de onderkant van een beker op gaan slaan tot ze stuk zijn). Als de lepels iets zijn gehard steek je er een korte candy cane in. 


En o wat leuk is het toch om ze cadeau te geven.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten