vrijdag 23 december 2016

Bladerdeeg met vanille roomijs en warme appeltjes

Vorige week kreeg ik bezoek van twee lieve dames die drie bakken roomijs voor mij meenamen van Dickninghe IJsdelicatessen. Ik had de vraag gekregen of ik ze wilde testen en ja, dat wilde ik wel. Ik ben namelijk gek op ijs en vooral op goed ijs. Ik kan niet zo heel veel eten door mijn gbp en als ik dan iets eet wil ik er graag van genieten.

Ik maakte vanavond met het vanille ijs dit heerlijke nagerecht. Vast geoefend voor straks met de Kerst. Ik had het al eerder willen maken voor de foto's maar ik was te druk. Gelukkig hebben we nog een paar dagen zodat je het ook kunt maken.


Nodig (4 personen):
- 1 plakje bladerdeeg
- poedersuiker
- 4 bollen vanilleijs
- 1 flinke appel (Jonagold)
- snufje kaneelpoeder
- Rode en groene M&M's, musketzaad, optioneel
- muffinvorm

Verwarm de oven voor op 210 graden (hetelucht).

Snijd het plakje bladerdeeg in vieren en leg deze in het gat van de muffinvorm. Druk de punten een beetje omhoog. Prik met een vork wat gaatjes in het midden van het plakje bladerdeeg. Bak de plakjes in 10 minuten mooi bruin en gaar. Haal uit de vorm en laat afkoelen. Ik maakte er meteen twaalf.


Het deeg komt toch nog een beetje omhoog maar daar doe ik niet zo moeilijk over. Wil je het voorkomen dan moet je de bodem blind bakken. D.w.z. dat je er een stukje bakpapier oplegt met iets zwaars erop (bakbonen) en het dan gaat bakken. Het deeg kan dan niet omhoog komen.

Bestrooi de bakjes met poedersuiker.


Snijd nu de appel in kleine blokjes. Strooi er een beetje kaneelpoeder overheen. Verwarm een droge koekenpan en bak de appel rondom aan. 


Neem nu een mooi bord. Leg er een bladerdeegbakje op en leg daar een lepel van de appelstukjes in. Schep er een mooie bol ijs bij en garneer met wat groene en/of rode Kerst M&M's en als je het kunt vinden wat groen/rood/wit musketzaad. Meer heeft dit feestelijke nagerecht niet nodig. 


Ik vind alle drie de smaken die ik geproefd heb (ook de advocaat en cappucino) erg lekker. Het ijs is buiten dat het romig is ook goed stevig. Het ijs doet denken aan het vanille ijs wat in de echte Magnum zit. IJs wat niet meteen wegsmelt maar waar je gewoon een hap van kunt nemen. Dank voor het mogen testen.


Variatie:
- Met ijs kan je natuurlijk heel goed variëren. Wat bij deze opmaak lekker is, is nog een dot slagroom erop. Ook wat verkruimelde merengue is er lekker over. Het liefst had ik met de appeltjes nog wat vanillevla opgewarmd en erbij geschonken maar dat had ik helaas niet meer in huis. 

Deze ijscombinatie is ook een aanrader:


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------Voor deze blog is niet betaald. Het ijs heb ik gekregen om te testen maar ik hoefde er niet over te schrijven. Omdat ik er zelf erg enthousiast over ben en ik dit recept graag wil delen noem ik Dickninghe toch bij naam. Het recept kan je met ijs naar keuze maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten