maandag 24 oktober 2016

Heerlijke malse spareribs uit de slowcooker

Gisteren maakte ik er voor de tweede keer spareribs in. De eerste keer vonden wij ze zo ontzettend lekker dat ik ze nog geen week later nog een keertje maakte. Meteen vrienden uitgenodigd zodat ze lekker mee konden eten.


Nodig (3-4 personen):
- 2 kilo spareribs
Droge marinade (dry rub):
- ca. 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel cajunkruiden (of chilipoeder)
- zeezout naar smaak
Natte marinade:
- ca. 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 eetlepel bbq saus
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel sambal manis (sriracha saus en/of chilisaus)
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder

Maak de droge marinade. Doe een schep bruine suiker in een schaaltje en meng met de andere kruiden. De hoeveelheden zijn wat losse vingerwerk. Ik hou van pit dus ben flink gaan strooien met cajunkruiden. Op het moment dat je de mix proeft moet je eigenlijk denken, ha pit, o, nee zoet, o, nee zout. Afijn het moet een soort van smaakexplosie in je mond zijn.

Snijd dan de sparerib in stukken zodat het beter in de slowcooker past. Wrijf de spareribs in met de droge kruidenmix en zet ze een nachtje weg in de koelkast. De kruiden trekken er dan extra goed in.

De volgende ochtend zet je de spareribs een uurtje uit de koelkast zodat de ergste kou ervan af is. Daarna leg je ze in de voorverwarmde slowcooker. Gewoon erin leggen, zonder vet of vocht. Na een uur of vier op high (of ca. 7-8 uur op low) zijn ze gaar en horen ze uit elkaar te vallen. Afhankelijk van de kwaliteit ven dikte van het vlees kan het iets langer duren. Het is de bedoeling dat je het vlees makkelijk van het bot kunt halen.

Als de spareribs gaar zijn maak je de natte marinade. Hiervoor maak je een sausje met gelijke delen ketjap manis, ketjap asin en BBQ saus (zelfgemaakt of uit fles). Ik heb altijd een voorraad in mijn vriezer). Een flinke lepel gerookte paprikapoeder erdoor en honing en sambal (of sriracha, chilisaus) naar smaak.

Bak de spareribs aan weerszijde op een grillplaat en dep het vlees ondertussen af met de marinade. Dit gaat eenvoudig met een bakkwastje. Eet smakelijk!

Kindvriendelijk:
- Bij mij houden ze niet van kluiven maar dat is bij deze spareribs niet meer nodig want die vallen van het bot. Zeer kindvriendelijk dus.

Variatie:
- Deze spareribs kunnen natuurlijk ook heel goed op de BBQ. Voorgaren in de slowcooker en dan ipv op de grillplaat op de BBQ (of onder de hete grill van de oven)

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


14 opmerkingen:

  1. Hallo Marlon,
    Dat ziet er lekker uit.
    Ik ben zelf ook dol op koken en uiteraard ook lekker eten en ga dit in het weekend uitproberen.
    Ik heb helaas geen slowcoocker maar in de oven, op lage temperatuur, moet het ook lukken.
    Bedankt voor het recept en de uitgebreide beschrijving.
    Groet, Guus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Guus, het lijkt mij ook geen probleem in de oven. Kijk even bij het recept van de pulled pork hoe ik die in de oven heb bereid. Misschien bij de spareribs ook lekker om tussendoor te deppen met de natte marinade.

      Verwijderen
  2. Dit ziet er heerlijk uit. Ik ga het eens testen in mijn mc.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Marlon! Ik zocht een lekker recept voor mijn slowcooker en kwam op jouw spareribs uit! Heb ze gisteren gemaakt met dry rub en dan natte marinade voor het grillen. En wat was het lekker! Ik ga het binnenkort voor een etentje met vrienden nog eens maken! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super dat je ze hebt gemaakt en dat je ze ook zo geslaagd vond 😀

      Verwijderen
  4. Ik heb deze laatst gemaakt en ik zeg top!@
    Iedereen vrat zijn vingers erbij op ..mooi recept dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb (teveel) spareribs gekocht. Ze zijn een beetje taai.
    Ik wil nu proberen om ze in de slowcooker na te garen. Alle kruiden en ingredienten zitten er al op. Kan ik ze zo in de slowcooker leggen in stukjes en dan een paar uur na laten garen, of worden ze dan nog taaier?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben bang dat het de kwaliteit van het vlees is waardoor ze taai zijn. Ik weet niet of het goed komt door ze nog langer te laten garen maar je kunt het natuurlijk wel proberen. Durf je hier niet zo goed in te adviseren.

      Verwijderen
  6. Ik heb het geprobeerd en de spareribs lieten wat beter los van het bot, na 5 uur.
    Ze waren iets beter, maar ondanks dat ik er wat water bijgegooid heb waren ze wel droog geworden en niet heel veel malser. Dat water moest er wel bij trouwens, want ik rook een aanbrandlucht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonde dat het niet helemaal geworden is wat je wilde. Was er al een beetje bang voor.

      Verwijderen