donderdag 25 februari 2016

Simpele bloemkoolschotel uit de oven

Ik had bloemkool, wokaardappeltjes en kipfilet in huis. Heb kruiden uit mijn kastje getrokken en er een ovenschotel van gemaakt. Niet helemaal want de bloemkool heb ik even voorgekookt. Al met al zeer smakelijk dus hier het recept zodat ik het zelf ook vaker kan gaan maken. Ben bang dat ik het anders vergeet omdat het eigenlijk te eenvoudig is.


Nodig voor vier personen:
- 1 bloemkool
- 1 of 2 zakjes gesneden aardappeltjes 
- 400-500 gram kipfilet
- 2 eetlepels (ranch)kruiden (dadelijk meer hierover)
- bosuitjes
- 100 ml room
- 100 ml melk
- handje geraspte kaas
- olie, zout, zwarte peper
- gefrituurde uitjes (optioneel)

Gebruik de hoeveelheden die je gewend bent met je gezin te eten.

Snijd de bloemkool in stronkjes en was deze schoon. Kook de bloemkool in water met wat zout (of een bouillonblokje) tot beetgaar. Kook het niet te lang door anders wordt het straks pap in de oven. Ik heb het een minuut of zes gekookt. 

Gaar ondertussen de aardappeltjes in de magnetron of kook ze mee met de bloemkool. Om de aardappeltjes in de magnetron te garen prik je wat gaatjes in het zakje en leg je deze in de magnetron. Zet de magnetron op vol vermogen. Na ongeveer 4,5 minuut is de inhoud gaar. Leg daarna het tweede zakje in de magnetron. Houd een tijd aan van 1 minuut per 100 gram. Per magnetron kan deze tijd iets afwijken. 


Snijd ondertussen de kipfilet in zo dun mogelijk plakken. Marineer de kipfilet met wat olie en kruiden die je in huis hebt. Ik heb er twee flinke eetlepels ranchkruiden overheen gestrooid maar Italiaanse kruiden, Provençaalse kruiden of gewoon kipkruiden is ook prima. Strooi er wel wat groene kruiden (bijvoorbeeld gedroogde peterselie, bieslook) door als je kipkruiden gebruikt. De schotel ziet anders wel erg witjes. 


Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg nu de bloemkool en aardappeltjes in een ovenschotel. Knip er een bosuitje boven uit. Dit ook om meer kleur aan de schotel te geven.


Verdeel de kipfilet over de bloemkool en aardappeltjes


Zet de schaal hoog in de hete oven. 

De kipfilet is al met een minuut of 12 gaar. Omdat ik het niet te droog wilde hebben, wat kleur aan de bloemkool wilde hebben en nog wat meer smaak wilde maken heb ik het volgende gedaan. 

Na een minuut of acht haal je de schotel even uit de oven. Je neemt een kom waarin je de room, melk, en geraspte kaas mengt. Daar strooi je een beetje paprikapoeder en zwarte peper doorheen. 

Giet de koude saus over de schotel. Draai daarna de kipfilet om zodat de onderkant ook mooi kan kleuren. Leg de kipfilet desnoods wat meer naar de zijkant zodat je bloemkool en aardappel een kleurtje krijgt. Zet de schotel terug in de oven.


Weer een minuut of acht verder is de kip gaar en aan beide kanten mooi gekleurd. De saus is lekker aan het pruttelen en de kaas is gesmolten.


Schep voor ieder een portie op en laat er wat van de dunne saus overheen lopen. Zie dit als een soort van jus. Garneer met nog wat bosui en van die kant en klare gefrituurde uitjes.


Kindvriendelijk:
- Jazeker! 

Note:
- Ik heb één zakje aardappelen gebruikt en had een middelgrote bloemkool. Wij aten er met z'n drietjes van. Voor vier personen is een extra zakje aardappelen aan te raden. Gebruik de hoeveelheid kip die je normaal ook met je gezin eet. 

Variatie:
- Ook lekker met broccoli
- De Hollandse ovenschotel met bloemkool, kip, sperziebonen en kaas/kerriesaus is ook erg lekker



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


8 opmerkingen:

  1. Dag Marlon,
    Ik heb je ovenschotel gemaakt, met wat kleine aanpassingen. Jouw versie zal ongetwijfeld lekker zijn. Maar ik had toevallig Broccoli in de kelder, en zoals altijd een kist met eigengerooide en geteelde aardappelen in de schuur, dus die heb ik gebruikt. En o ja, i.p.v. room even snel een bechamel met geraspte kaas erdoor gemaakt en erover geschonken. Voor smaak en vooral een mooie kleur :-) En dit smaakte ook héérlijk. Dank je wel voor de inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Florina,
      Mijn schotel is ook ontstaan door wat ik in huis had. Met broccoli lijkt me zeker lekker en mezelf kennende maak ik het de volgende keer weer met andere aardappelen. Fijn dat je er inspiratie door kreeg :)

      Verwijderen
    2. Op die manier kook ik ook hoor :-) Omdat de dichtstbijzijnde supermarkt 15 km verderop is, ben ik heel goed geworden in voorraadbeheer, creatief koken en vooral ook veel zelf kweken en maken. (boerin midden in de weidse polder :-))
      Ik vind het daarom zo leuk om blogs zoals die van jou te volgen. Doe maar gewoon, lekker praktisch en best verantwoord!

      Verwijderen
    3. Inderdaad praktisch en vaak een kortere bereidingstijd dan dat je aan tafel zit. Vind het zonde om uren in de keuken te staan en dat het dan binnen een kwartier naar binnen is gewerkt. Stooftijd en oventijden dan niet meegerekend. Heerlijk als je de ruimte hebt om zelf te kweken enzo :).

      Verwijderen
  2. Afgelopen zondag jouw bloemkoolschotel gemaakt. Zonder ranchkruiden maar met kipkruiden. Erg lekker. De volgende dag hebben we de andere helft gegeten en dat was nog lekkerder.
    Deze gaan we zeker vaker eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan me goed voorstellen dat het de tweede dag nog lekkerder was, dan zitten de smaken er nog beter doorheen. Lekker ook hoor met kipkruiden :)

      Verwijderen
  3. Ovenschotels zien er altijd bagger uit...maar kunnen oh zo lekker zijn :) :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, erg hè soms. Vind het met stoofschotels nog erger en ook met foto's van pindasaus... ik zeg niks meer waar ik dan aan denk ;)

      Verwijderen