woensdag 3 februari 2016

Kip, kerrie, appel en cashewnoten met rijst

Laatst weer wat aan het rommelen geweest en tot dit lekkere kip curry, kerrie gerecht gekomen. Vooral de combinatie van de kerrie, het pittige van de harissa en het zoete van de appel doet het erg goed. Voor herhaling vatbaar dus en voor nu het recept zodat ik zelf ook niet meer vergeet wat ik erdoor had gedaan.


Nodig voor 4 personen:
- 500 gram kipfilet (of kippendijen)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 200 gram diepvries erwten (meer mag ook)
- 2 grote appels 
- 2 zakjes santen 
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 2 eetlepels masala kerriepoeder
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- cashewnoten ongezouten
- 400 - 500 gram pandanrijst
- bouillonblokjes
- scheutje ketjap manis
- ca. 1 theelepel harissa of sambal
- peper en zout naar smaak

Snijd de kipfilet klein, snipper de uien en pers de knoflook uit. Strooi kerrie en masala over de kipfilet. Laat even intrekken. 

Zet water op voor de rijst, voeg een bouillonblokje of wat zout toe voor extra smaak. 

Fruit de uien en knoflook aan in de boter en bak de kip mee tot het gaar is. Voeg de bloem toe en laat mee garen. Kiep er dan een plens water bij (ca. 600 ml) en voeg de twee zakjes santen* toe. Roer met een garde door tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg extra water toe als de saus te dik is. 

* Heb je geen santen in huis dan kan je ook een blikje kokosmelk gebruiken. Vul deze aan met water tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt. 

Breng de saus op smaak met een bouillonblokje, scheutje ketjap en harissa.

Kook in de laatste twee minuten kooktijd van de rijst de erwten mee. Giet samen af. 

Snijd de appels (Jonagold is er lekker door) in blokjes en roer door de saus tot ze warm zijn.

Serveer de rijst met de saus en met cashewnoten. 

Kindvriendelijk:
- Jazeker. Voeg zo nodig de harissa als laatste door zodat het voor de kinderen minder pittig is

Variatie:
- Voeg nog een handje kokosrasp toe
- Ananas in plaats van appel
- Extra groenten? Lekker met bloemkool


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



8 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker. Komt op het lijstje voor volgende week.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees graag hoe je het vindt.

      Verwijderen
    2. Doe ik. Maar eerst nog zakjes Santen kopen. Bedoel je deze? Bij de toko hadden ze alleen blokken.
      http://www.go-tan.nl/nl/producten/kokoscreme-santen/

      Verwijderen
    3. Ja, die heb ik. Je mag ook kokosmelk uit blik gebruiken maar deze zijn handiger te doseren.

      Verwijderen
  2. Gisteravond de kip kerrie gemaakt en vandaag warm gemaakt en de appel erin gedaan. Echt heel erg lekker. We hebben voor nog één keer over (dat krijg je als je vier persoons porties maakt en met zijn tweeën bent....) en omdat de vriezer vol zit eten we het donderdag nog een keer. Morgen eten we nasi met jouw nasi/bamikruidenmix. Daar heb ik ondertussen een jampot vol van gemaakt zodat ik die altijd bij de hand heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgende keer halveren kan ook maar niks mis mee om er twee dagen van te eten :). Mocht je er ooit niet uitkomen qua hoeveelheden, stuur me dan een mailtje. Dan probeer ik je te helpen.

      Verwijderen
  3. Hallo Marlon, masala poeder, bedoel je daarmee Garam Masala?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Masala is Surinaamse (Hindoestaanse) kerriepoeder. Als je googled op masala kerrie herken je het wel aan de afbeeldingen. Is te koop in de supermarkt. Je kunt ook meer van de gewone kerriepoeder gebruiken maar de masala geeft het gerecht net weer een iets andere smaak.

      Verwijderen