dinsdag 9 februari 2016

Atjar tjampoer (gemengd tafelzuur)

Weet je dat zelfgemaakte atjar vele malen lekkerder is dan uit een potje? Het is ideaal om restjes groenten te verwerken. Ook kan er naar mijn idee niet veel mis mee gaan als je het zelf maakt en je kunt de groenten nemen die je zelf het liefst eet. Atjar is lekker bij veel Indonesische gerechten. Atjar staat voor tafelzuur. Tjampoer staat voor de gemengde groenten.


Nodig voor een flinke pot: 
- 500 gram groenten
- 1 grote teen knoflook
- 1 eetlepel kurkuma (koenjit)
- ongeveer 400 ml witte natuurazijn
- ongeveer 100 - 200 gram suiker
- lepeltje olie

Ik heb hier gebruikt: 
- kleine winterpeen, in dunne ringen en dan door de helft
- restje bloemkool in kleine roosjes
- 1 komkommer, in ringen en dan door vieren, zaadlijst eruit (staat mooier)
- 1 witte ui, in kwart ringen
- 1 rode ui, in kwart ringen

De hoeveelheid suiker hangt af van de zuurgraad van de azijn. Proef tot de verhouding naar wens is.

Snijd alle groenten in kleine stukjes. Verwarm de olie en voeg de geperste knoflook toe. Fruit even aan. Niet laten verkleuren. Voeg de andere groenten toe en zet ze onder azijn. Strooi de kurkuma erbij (geef een mooie gele kleur) en laat het een kleine tien minuten inkoken.


Breng de atjar op smaak met suiker. Begin met een beetje en blijf proeven tot je een lekkere zoetzure verhouding hebt.

Giet de atjar af en vang het vocht op. Doe de groenten in schone potjes en vul aan met het vocht. Bewaar de potjes in de koelkast.


Variatie:
Zoals ik al schreef kan je er heel veel groenten in verwerken. Bijv:
- Een combi van witte kool en winterpeen in hele dunne reepjes
- Een combi van komkommer en een pepertje (atjar ketimoen)
- Verwerk er taugé, snijboontjes, sperzieboontjes, Chinese kool of  paprika door


Tips:
- Je kunt ervoor kiezen om hardere groenten eerst een paar minuten te laten koken voordat je de zachtere groenten erbij doet. Zo wordt alles gelijktijdig gaar. Het is de bedoeling dat de atjar nog wat beet blijft houden, 
- Gebruik half azijn en half water als je het snel te zuur vind.t Voeg extra azijn toe als je het toch zuurder wilt hebben
- Gebruik palmsuiker (gula djawa) ipv gewone suiker
- Heerlijk bij de bami



Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



4 opmerkingen: