zondag 28 december 2014

Shortbread de luxe

Vorig weekend heb ik eindelijk een keer shortbread de luxe gemaakt. Het stond al een poos op mijn lijstje maar het kwam er steeds niet van. Ik had me laten inspireren door een recept van 24Kitchen maar heb het aangepast naar een eigen recept. 


Nodig (springvorm 26x26 cm):
Koek: 
- 250 gram boter
- 350 gram bloem
- 115 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
Verder:
- 1,5 blikje gecondenseerde melk
- 250 gram chocolade (melk en/of puur)
- 100 gram witte chocolade

Maak dulce de leche (soort karamel) van de gecondenseerde melk. Gebruik de rest op brood, pannenkoek of maak er banoffee glaasjes van. 

Leg een stukje bakpapier op de bodem van de springvorm en smeer samen met de zijkanten in met wat boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak een koekdeeg door de boter, bloem, suiker, vanillesuiker en zout te mengen. Kan met je handen maar ik het de mixer erop gezet. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm. Bak de bodem in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Laat afkoelen.


Maak de dulce de leche open en verdeel voorzichtig over de koek.Smelt dan de chocolade. Neem een pan en vul met water. Breng deze aan de kook. Zet er een schaaltje in en smelt de chocolade au bain-marie tot deze helemaal gesmolten is. Ik heb 150 gram melk en 100 gram pure chocolade gebruikt. Hier een paar foto's van de three colors rocky road's fudge om het te laten zien. 


Verdeel de gesmolten chocolade over de dulce de leche (op deze foto dus over de fudge). 


Was het schaaltje af en smelt daarin de witte chocolade ook au bain-marie. Lepel deze over de donkere chocolade. 


Nu komt het leukste. Neem een satéprikker (of vork) en trek voorzichtig strepen door de chocolade. Zo ontstaan er hele mooie figuren. 


Laat de shortbread koud worden in de koelkast en serveer het in stukken. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

2 opmerkingen: