zondag 17 augustus 2014

Verse tomatensoep met gehaktballetjes

Zelfgemaakte tomatensoep is 100x, wat zeg ik 1000x lekkerder dan uit een pakje of blik. Het is eigenlijk heel simpel dus ik maak het alleen nog maar op deze manier. Op de foto zie je soep met losgeplukt gehakt, in de beschrijving staat het recept voor balletjes.


Nodig voor een grote pan soep (ca. 4 liter, maar recept is eenvoudig te halveren)
- 1,5 kilo rijpe tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 flinke uien fijngesneden
- 2 tenen knoflook
- 1,5 liter bouillon
- klontje boter of olie
- handje pasta
- kruiden
- ketjap manis
- harissa of sambal manis
- 1 blik tomatenblokjes op sap, optioneel
Voor de balletjes:
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- paneermeel of een fijngemaakte beschuit
- mosterd
- bouillonblokjes
- 2 cupjes koffieroom
- peterselie, optioneel

Ik maak altijd een grote pan, omdat ik anders met een half blikje puree en tomatenblokjes blijf zitten. Als je het teveel vindt kan je het recept halveren of vries de helft in. Vries het dan in porties in, is handiger met ontdooien.

Meng het gehakt met een ei, koffieroom, paneermeel, peper, zout, lepeltje mosterd en peterselie. Niet in huis? Je mag ook gehaktkruiden gebruiken. Draai er balletjes van ter grote van een knikker. Breng een grote pan water met bouillonblokjes (1 blokje per halve liter) aan de kook en laat daar de balletjes in glijden. Het water mag dan niet meer koken zodat de balletjes kunnen gaan garen. Na enkele minuten drijven de balletjes naar boven en zijn ze gaar. Haal ze eruit met een schuimspaan. Bewaar de bouillon om de soep mee te maken. 

Snijd de tomaten in blokjes. Pitjes en vocht opvangen, niet weggooien. 

Smelt een klontje boter in de soeppan en fruit ui en knoflook aan. Voeg de inhoud van het blikje tomatenpuree toe en laat al roerend zachtjes meebakken. Voeg de verse tomaten en het opgevangen vocht toe en laat alles een minuut of tien doorkoken. Voeg een scheut van de bouillon toe. Vaak voeg ik nu ook nog een blik tomatenblokjes op sap toe, deze zorgt voor een diepere rode kleur. Zet de staafmixer in de pan tot alles fijngemalen is. Heb je liever stukjes in de soep dan kan je het ook zo laten. 

Voeg bouillon toe tot gewenste dikte bereikt is en voeg een handje pasta toe. De ene keer neem ik een fijne pasta en de andere keer een grovere. Voeg kruiden naar smaak toe. Bijvoorbeeld (verse) bieslook, lente-uitjes, basilicum, oregano, Italiaanse kruiden, een schep pesto en peterselie. Ben nogal van het strooien met wat ik in huis heb dus hoeveelheden kan ik niet precies aangeven. Als extra smaakmaker voeg je een scheut ketjap manis toe en voor meer pit twee lepeltjes harissa of sambal. 

Laat de soep nu koken tot de pasta gaar is. Blijf regelmatig roeren ander gaat de pasta aan de bodem plakken. Voeg de gehaktballetjes toe en warm nog even door. 

Serveer de soep met een scheutje koffieroom en wat peterselie. Eet smakelijk.

Tip: 
Wil je dikkere, gebonden soep? Laat het inkoken met de deksel van de pan of voeg lopend meel toe. Meng dan een flinke schep bloem met koud water. Giet dit langzaam met een garde door de soep en laat nog even meekoken.

Snelle soep?
Draai geen balletjes maar neem het gehakt in je hand en pluk er met een vork kleine stukjes vanaf die je direct in de soep laat vallen en mee laat koken. Zo heb ik het ook op de foto gedaan.

Serveer de tomatensoep met (stok)brood.

Variatie:
- Voeg extra groenten toe als doperwtjes
- Voeg een Chinees groentepakket toe en een schepje suiker voor een zoetere soep
- Voeg Mexicaanse kruiden, kidneybonen en mais toe
- Voeg blokjes kip of ham toe
- Voeg geraspte kaas toe aan de soep
- Trek eerst verse bouillon van een vleespakket
- Geen tomaten in huis? Gebruik twee of drie extra blikjes met tomatenblokjes
- Vegetarisch? Laat het vlees weg en gebruik groentebouillonblokjes
- Voeg soepgroenten toe voor tomaten-groentesoep
- Als de tomaten te duur worden kan je ook alleen tomatenblokjes uit blik nemen. Gebruik dan iets minder bouillon want er zit wat extra vocht in deze blikjes.

Kindvriendelijk:
- Bijna alle kinderen vinden deze soep lekker. Pas wel op met het gebruik van de harissa zodat het niet te scherp wordt
- Voeg figuurtjes vermicelli of van die lettertjes toe als pasta

Tomatensaus: 
Je kunt tomatensaus op dezelfde manier maken als de soep maar dan met minder water zodat de saus dikker is. Een andere manier, nog lekkerder is deze tomatensaus

Heb je trek in een pittige tomatensoep? Dan raad ik je de Bloody Mary soep aan:



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met soep
- Bekijk hier meer recepten met tomaat



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


2 opmerkingen:

  1. Wat voorbouillon blokjes worden er voor de tomaten soep gebruikt.
    Groentenbouillon,runder bouillon,kippen bouillon?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik runder of groenten. Kippen gebruik ik alleen in gerechten waar ook kip doorheen gaat.

      Verwijderen