maandag 4 augustus 2014

Sperziebonen in ketjapsaus

Dit gerecht is makkelijk te maken en geliefd bij groot en klein. Heerlijk voor een doordeweekse avond. Extra lekker met verse sperziebonen. Serveer het met rijst en frisse stukjes komkommer.


Nodig voor 4 personen:
- ca. 600-800 gram sperziebonen
- ca. 400 gram gehakt
- 1 ei
- gehaktkruiden (saté gehaktkruiden of 2 eetlepels nasi/bami kruidenmix en een beschuit tot paneermeel gemalen)
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 teen knoflook uitgeperst, optioneel
- 2 theelepels harissa of sambal manis
- flinke kop ketjap manis
- bouillonblokjes
- rijst
- komkommer

Gebruik de hoeveelheid groenten en vlees wat je gewend bent te eten met je gezin.

Maak de boontjes schoon en kook ze gaar in water met wat zout of een bouillonblokje.

Kruid het gehakt met gehaktkruiden naar keuze en een ei. Fruit het uitje, voeg gehakt en knoflook toe en blijf roeren tot het gaar is. 

Kook ondertussen rijst gaar in water met een bouillonblokje of met een beetje zout. Basmati rijst is er lekker bij maar andere rijst kan ook. 

Als het gehakt gaar is voeg je er een kop ketjap en een halve kop water aan toe. Op de foto is te zien hoeveel vocht er ongeveer bij moet. Voeg dan de harissa of sambal naar smaak toe. Voeg evt nog een blokje bouillon toe. Proef of de smaak naar wens is. Giet de bonen af en voeg deze ook toe. Eet smakelijk.


Variatie:
- Bak blokjes rode paprika en champignons mee met het gehaktmengsel

Kindvriendelijk: 
- Snijd de uien nog fijner of haal ze door de keukenmachine
- Voeg sambal pas op het laatst toe zodat de kinderen het zonder sambal kunnen eten

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met gehakt
- Bekijk hier meer recepten met groenten
Bekijk hier meer recepten met rijst


6 opmerkingen:

  1. Wat een lekkere recepten heb je op je site staan zeg! Ik heb niet echt lastige eters, maar van boontjes moeten de kids niet veel hebben. Dit sperziebonen recept valt echter enorm in de smaak en ze vragen erom; wanneer eten we weer boontjes?? Hartelijk bedankt dus!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je met de komkommer gedaan? Salade gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is blokjes bij geserveerd, niks bijzonders verder

      Verwijderen
  3. Sorry meiske, heb het inmiddels gelezen. Bovenaan het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal niet erg, ik moest ook zoeken :)

      Verwijderen