donderdag 13 maart 2014

Rocky Road Fudge (basisrecept)

Er zijn heel veel Rocky Road Fudge recepten in omloop. Ik ga je hieronder uitleggen hoe je het kunt maken met daarbij heel veel variaties zodat je je kunt gaan uitleven.


Nodig (basis):
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 400 gram chocolade (minimaal 350 gram)
- ca. 150 tot 200 gram vulling


Gecondenseerde melk is koemelk waarbij, meestal onder toevoeging van suiker, een deel van het water aan de melk is onttrokken. De suiker werkt als conserveermiddel, daarom is steriliseren niet nodig. Het product is zeer lang houdbaar. (bron: Wiki). Gecondenseerde melk ligt in de supermarkt meestal bij de Oosterse producten. Ook zie je het soms bij de flesjes koffiemelk. Met gecondenseerde melk kan je meerdere lekkere dingen maken. Eén van deze heerlijkheden is Rocky Road Fudge.

Eigenlijk is fudge al lekker als je alleen de chocolade laat smelten in de gecondenseerde melk. Ik laat je zien wat er nog meer mee kan.

Maak het blikje open en warm het op in een pannetje. Neem een pan met een dikke bodem en blijf roeren want anders brand het aan. Als het begint te koken zet je het gas uit en voeg je 400 gram in kleine stukjes gebroken chocolade toe. Je kunt gewoon een simpele reep in stukjes breken. Je hebt er niet van die dure smeltchocolade voor nodig. Roer het door zodat het oplost in de melk. Tijdens het roeren wordt de massa steeds dikker en is de basis-fudge eigenlijk al klaar. Vul dan de vulling naar smaak toe, zie onderaan.

Als je de basis-fudge gevuld hebt smeer je deze uit op een plaat met bakpapier. Ik klem deze meestal vast op de bodem van een vierkante springvorm zodat ik hem later makkelijker kan verplaatsen. De fudge smeert vrij makkelijk uit. Is stevig vloeibaar waardoor je het ook een beetje in model kunt "kneden". Probeer er een rechthoek van te maken van ongeveer 1 cm dikte. Laat het dan 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Snijd de fudge in stukjes en pas op dat je je vingers er niet bij op eet.

Je kunt alle chocolade gebruiken die je maar lekker vindt. Experimenteer er maar op los. Ik gebruik wit, puur en melk chocolade door elkaar. Ik neem vaak 100 gram puur, 100 gram wit en 200 gram melkchocolade maar het is maar net wat ik nog heb liggen. Ik heb nu nog witte chocolade met crispy's liggen en melk met butterscotch erdoor. Kan allemaal.

Bekijk hier hoe je fudge kunt maken met behulp van de stap-voor-stap foto's

Variaties:

Met de vulling kan je volop experimenteren. Gemengde noten zijn er lekker door, pinda's, suikerpinda's, gedroogd fruit, rozijntjes, cornflakes, stukjes karamel, stukjes nougat, stukjes koek (Oreo), M&M's, Malthesers, Rolo's, rice crispies, stukjes rijstwafel, popcorn maar ook pepermuntkussentjes.

Rocky Road met pepermunt:
Snijd een volle hand pepermuntkussentjes (dessertmints) in kleine stukjes. Maak de basis-fudge zoals hierboven. Voor deze heb ik 200 gram witte en 200 gram melkchocolade gebruikt. Als de chocolade gesmolten is roer dan de pepermunt erdoor.

Rocky Road Fudge met pepermunt
Rocky Road met pinda's, nougat en marshmallow:
Knip grote marshmallows in kleine stukjes. Bestrooi eventueel je schaar met wat poedersuiker zodat het niet zo gaat plakken. Roer eerst de pinda's en stukjes nougat door de basis-fudge. Als deze dan iets is afgekoeld roer je de marshmallows erdoor. Anders gaan ze strepen trekken en zijn het geen stukjes meer (blijft wel lekker). Als je er van tevoren aan denkt kan je de marshmallows ook eerst een uurtje in de vriezer leggen, dan smelten ze ook minder snel.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier alle fudge recepten


18 opmerkingen:

  1. Ik heb de ene helft met pecannoten en de andere helft met crunch...
    ben benieuwd, nu afwachten !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vielen ze in de smaak? Ik wil binnenkort witte rocky's gaan maken en pepermunt met pure chocolade.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb 2 porties gemaakt eentje met alleen pepermunt en een mengsel van melk en pure chocolade, ik heb er ook nog wat grof gehakte stukjes puur doorgedaan.
    De andere is met smarties en pecannootjes, staan beide nu in de koeling. Ik ga ze weggeven ben benieuwd ga uiteraard zelf ook even proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem ook gemaakt, de smaak was prima en de structuur ook. Het blijkt alleen dat wij liever de gewone rocky road hebben en die de fudge variant :-). Maar voor fudge liefhebbers zeker een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan ben ik heel erg benieuwd naar die andere variant, ik ken alleen deze.

      Verwijderen
    2. Volgens mij noem jij dat Bark en ik ken het als rocky road maar dan gaat er boter bij ivm gecondenseerde melk en dat blijft het allemaal wat harder. Meer chocoladeachtig dus, maar verder ziet het er het zelfde uit.

      Verwijderen
  5. Even een vraagje; ik ben gek op citroen. Kan je ook een combi maken van witte chocola met lemon curd en dan stukjes gedroogd fruit erdoor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het nog niet geprobeerd maar zie geen problemen. Gewoon doen. Laat dan ook weten of het goed gelukt is. Witte chocolade gaat goed en gedroogd fruit ook. Lijkt me niet dat lemon curd wordt afgestoten ofzo.

      Verwijderen
  6. Het staat op dit moment in de koelkast af te koelen! Erg spannend dus!! Heb je ook een recept voor vanille -fudge?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bedoeld zeker van die mooie lichtbruine karamel fudge? Ik heb er wel het een en ander van gevonden en opgeslagen op Pinterest maar nog niet geprobeerd. Hoe vond je deze?

      Verwijderen
  7. Deze ga ik deze week nog maken. Ik heb nog nooit fudge gemaakt of geproefd, dus ik ben wel nieuwsgierig. Ik heb alle ingrediënten al in huis gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees graag hoe ze straks zijn geworden en hoe je ze vindt :)

      Verwijderen
    2. Ik heb deze fudge vandaag gemaakt, want de noorse appelcake was bijna op ;o) Ik heb er stukken rijstwafels, marshmallows en cashew noten in gedaan en het smaakt heerlijk. Bedankt voor het recept en ik ga dit zeker meer maken :o)

      Verwijderen
    3. Lekker simpel hè om te maken. Klinkt goed wat je er door hebt gedaan, krijg er trek in :).

      Verwijderen
  8. Ik heb ook verschillende variaties gemaakt met de basis melk chocolade en puur met stukjes sinasappel er doorheen. Op de top mini marshmallows

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je kunt het ook met roomboter, stroop, rozijnen, pinda's en natuurlijk chocolade maken maar ik weet de verhoudingen niet meer.
    Wat ik wel weet dat het heerlijk was. Dan heet het een candy geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen