donderdag 13 maart 2014

Gentse Waterzooi a la Marlon

Vorig jaar in Gent bij restaurant Amadeus (geweldige entourage daar) Gentse waterzooi gegeten. Het is een soort gebonden kippensoep met grote stukken kip en aardappel. Ik heb me laten inspireren door meerdere recepten en het ook gemaakt. Ik had een pan vol voor zeker 8 tot 10 personen en het viel zeer goed in de smaak. Lekker met stokbrood en een pittige kruidenboter.


Nodig:
- 1 kilo kipfilet
- 2 grote uien fijn gesnipperd
- 1 zakje (300 gram) fijngesneden prei of zelf prei fijnsnijden
- 1 zakje peen julienne
- 2 bosuitje in kleine ringetjes gesneden
- 1 kilo aardappels, geschild in stukken
- groenten- en kippenbouillonblokjes
- selderie (eigenlijk vers maar ik heb wat gedroogde gebruikt)
- verse peterselie (garnering)
- kruiden als wat chilivlokken, zwarte peper, tijm, rozemarijn, bieslook of wat je in huis hebt om het lekker op smaak te maken.
- 3x eigeel (het wit gebruik je niet)
- 200 cc kookroom of slagroom

Officieel wordt deze soep gemaakt met kippenpoten, ik heb het met kipfilet gemaakt. Kippendijen zal ook lekker zijn. 


Maak de kipfilet schoon, snijd deze in drie stukken en zet het op met 2 liter heet water en 2 groentenbouillonblokjes. Laat dit 20 minuten tegen de kook aan trekken. Langer mag ook, komt de bouillon alleen maar ten goede. 

Fruit de uien, bosui, prei en juliennewortel in een andere (soep)pan in een beetje olie. Laat niet bruin worden. Doe de bouillon van de kip erbij en breng deze op smaak met blokjes kippenbouillon, theelepeltje chilivlokken, tijm, rozemarijn en gedroogde selderie. Voeg de aardappel toe en laat het zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Voeg de kip toe. Proef of de smaak naar je zin is en voeg anders nog wat extra kruiden toe.

Als de soep klaar is zet dan het gas laag. Klop de eieren op met de room en schenk dit voorzichtig door de soep. De soep mag echt niet meer koken, dan gaat het schiften. Door de eieren met room gaat de soep binden.

Bij het opscheppen heb ik eerst met een schuimspaan wat kip en aardappel uit de pan geschept. Daarop bouillon gegoten en daar wat verse peterselie op gestrooid.

Inspiratie:
- www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/gentse-waterzooi
- www.24kitchen.nl/recepten/snelle-waterzooi


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met soep



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

2 opmerkingen:

  1. Mmm,lekker waterzooi! Leuk dat je een snelle versie met kipfilet hebt bedacht :) Dat ga ik ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je het recept gevonden hebt, ik ga die van jou ook opzoeken :)

      Verwijderen